Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jógával a szívritmuszavar ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A jógázás csökkenti a szívdobogásos rohamok gyakoriságát szívritmuszavaros betegek esetében - vált ismertté egy amerikai tanulmányból. Az emberi szív leggyakoribb ritmuszavara a pitvarfibrilláció, amikor megszűnik a szabályos szívműködés. Sokaknál ez rohamokban jelentkezik, majd gyakran állandósul. A betegek egy része érzékeli a szabálytalanságot. Súlyos szövődményeinek veszélye miatt a ritmuszavar feltétlenül gondos kezelést igényel. Az ilyenkor tapasztalt panaszok, tünetek kezelésére a korszerű orvostudomány sokféle gyógyszert és technikát kidolgozott. Amerikai kutatók most indiai eljárást, a jógagyakorlatok egyik formáját próbálták ki, biztató eredménnyel.


A B.K.S. Iyengar világszerte az egyik legismertebb jóga technika. A módszer kidolgozójának nevét viseli. Iyengar a múlt században élt 76 évet, és Indián kívül, a világ sok országában tanította ezt a technikát, amely könnyűnek nem nevezhető testtartásokat, légzési gyakorlatokat és meditációt jelent. Dhanunjaya Lakkireddy és amerikai orvoscsoportja a pitvarfibrillációval foglalkozó nemzetközi tanácskozáson Bostonban ismertette a szívritmuszavar jóga kezelésével nyert tapasztalatait. Negyvenkilenc, rohamokban bekövetkező pitvarfibrilláció miatt orvoshoz kerülő beteget kezeltek az Iyengar jóga módszerrel. Nemcsak EKG-t végeztek rendszeresen a szívritmus ellenőrzése végett, de felmérték az élet minőségét, a vérnyomást és a pszichés állapotot is.

Azt tapasztalták, hogy a jógázás időszakában a betegcsoport tagjaiban a szívdobogásos rohamok gyakorisága 22 százalékban csökkent. A pszichés nyugtalanság is mérséklődött, bár ez statisztikailag nem bizonyult jelentősnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyes vizsgálatok tanúsága szerint a légzésgyakorlatok jótékony hatásúak, mások azt tapasztalták, hogy a testgyakorlatok fontosabbak. Hozzátették: a betegek fele a vizsgálati időszak alatt lemorzsolódott. Főleg a nők nem bírták sokáig a jógaterhelést.


Animáció: HáziPatika.com
Videó: HáziPatika.com

2012.01.29 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Görcsbe szorító fájdalom

Kiszámíthatatlan alhasi görcsök. A legrosszabbkor lephetnek meg. Bár tudnánk, mi okozza!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések