Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők szívét jobban óvja a halolaj, mint a férfiakét

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A nők esetében nagyobb előnnyel jár az olajos halak fogyasztása, ha szívük egészségéről van szó. A Reading Egyetem kutatása első alkalommal mutatta ki azt is, hogy a halolajok a korábban hittnél többféleképpen tesznek jót a szívnek azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorolnak a vérerek rugalmasságát szabályozó izomsejtekre.

A Brit Szív Társaság adatai szerint Nagy-Britanniában a szívbetegség az első számú halálok a nők körében, háromszor annyi halálos áldozatot követel, mint az emlőrák. E halálozások egy részét a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, többek között egészséges étrenddel meg lehetne előzni. A telített zsírsavak a kutatások szerint hosszú távú negatív hatást gyakorolnak a szívünkre azzal, hogy növelik a rossz koleszterin szintjét, és csökkentik a vérerek rugalmasságát, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Az egyetem kutatói kis mennyiségű halolajat adtak a résztvevő férfiak és nők telített zsírokat tartalmazó ételeihez. Kiderült, hogy ennek következtében a vérerek rugalmassága a nők esetében négyszeresével, a férfiaknál pedig kétszeresével javult. A nőknél a halolaj jótékony hatása valójában ugyanolyan erősnek mutatkozott, mint az erek rugalmasságának visszanyerésére felírt gyógyszereké.

Christine Williams professzor elmondta: sokkal ritkábbak a nők szív-érrendszeri egészségét vizsgáló kutatások, ami részben azzal magyarázható, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonhatások változékonysága miatt nehezebb ilyen vizsgálatokat végezni. Sokan azt is gondolják, hogy csak a férfiakra leselkedik a szívbetegség, de ez egyáltalán nem igaz. Emiatt fontos hír az, hogy a jelenleg is javasolt halolajfogyasztás a nők esetében még nagyobb hatást gyakorol.

A Journal of Lipid Research októberi számában megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy a véráramlást serkentő eNOS fehérjét termelő egyik génvariánssal rendelkező emberek esetében is előnyösebb hatást fejtenek ki a halolajok. A világ népességének körülbelül 10 százaléka emiatt kétszer olyan jól reagál a halolajokra, ami azt jelenti, hogy számukra különösen ajánlatos azok fogyasztása.

2012.10.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések