Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobban szenvednek a dohányzó rákbetegek

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Nagyobb fájdalmakat kell átélniük azoknak a dohányzó rákbetegeknek, akik nem teszik le a cigarettát, mint azoknak, akik leszoknak a dohányzásról a diagnózist követően - szerepel a PAIN című szaklapban megjelent tanulmányban.

Médiatár főoldal
videó

Függetlennek lenni egy bűzlő rúdtól

Függetlennek lenni egy bűzlő rúdtól
A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban 224 beteg vett részt, akiknek különböző típusú és súlyosságú rákja volt. Az alanyokat megkérték, hogy vezessenek fájdalomnaplót, melyben a fájdalom súlyosságát 1-6-ig, a fájdalom mindennapi életükre gyakorolt hatását pedig 1-5-ig terjedő skálán jelezték. A naplók elemzése során kiderült, hogy a rendszeresen dohányzó alanyok sokkal súlyosabb fájdalmat éreztek, mint azok, akik már leszoktak vagy korábban sem dohányoztak. A fájdalom ráadásul komolyabban akadályozta őket a hétköznapi tevékenységeikben.

A korábban dohányzó, de később a leszokást választó betegeknél fordított arányosság volt megfigyelhető a fájdalom mértékében: minél hosszabb idő telt el azóta, hogy letették a cigarettát, annál enyhébb volt a tapasztalt fájdalom.

"Bár további vizsgálatokra van szükség, hogy megértsük, hogyan hat a nikotin a fájdalomra, az egyértelmű, hogy a rákbetegeknek, a saját érdekükben, le kell szokniuk a dohányzásról. Ebben a kezelőorvosuknak hatalmas szerepe van" - mondta a tanulmánnyal kapcsolatban Lori Bastian, a Duke Egyetem belgyógyásza.

Videó: HáziPatika.com

2010.12.25 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések