Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A félénkeknek többet árul el az arcunk

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Lehet, hogy a félénk emberek nehezebben néznek valaki szemébe, de úgy tűnik, az egyes arckifejezések felismerésében sokkal jobbak, mint mások - derült ki egy, a Southern Illinois Egyetem tanulmányából. Az eredmények a kutatókat is meglepték, mivel korábbi vizsgálataikban arra az eredményre jutottak, hogy a félénk emberek hajlamosak félreértelmezni az arckifejezéseket. Ezek a kutatások azonban gyermeket vizsgáltak, az arckifejezés felismerése pedig korral változik.

A mostani kutatásba 241 egyetemistát vontak be, akiknek 110 különböző arckifejezést ábrázoló képet mutattak. Volt köztük boldog, szomorú, dühös, ijedt, meglepett, undorodó és más természetes érzelmet kifejező ember arca is. A kutatók emellett egy félénkséget felmérő önértékelő tesztet is kitöltettek velük.

Az eredményekből kiderült, hogy összességében a résztvevők nagyon jól, 81 százalékos pontossággal voltak képesek az érzelmeket azonosítani. A félénk emberek ugyanakkor jobban azonosították a félénkséget és a szomorúságot kifejező arcokat, emellett a vizsgálat alatt sokkal negatívabban írták le a saját hangulatukat is. Ez azért lehetséges, mert a félénk emberek rossz hangulatban negatívabban is látják a dolgokat. Laura Graves O'Haver, a kutatás vezetője azonban megjegyezte: a tanulmány csupán az összefüggésre mutatott rá, ok-okozati kapcsolatra nem találtak bizonyítékot.

2012.08.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések