Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobb lesz 60 éven felülinek lenni?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Az idős emberek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul az a kezdeményezés, amelyet Újbuda Önkormányzata vezet.

Európa társadalma rohamosan öregszik, egyre több az olyan európai polgár, aki már kivonult a munka világából, de aktív, teljes életet szeretne élni, részt kíván venni a társadalom életében, a közéletben, ezért kilenc európai város és szervezet ­fogott össze a probléma enyhítése érdekében.

A cél, hogy olyan ajánlásokat fogalmazzanak meg, amely Európa-szerte javítja az idősek életét.

A Q-AGEING projekt keretében a résztvevő önkormányzatok, és kutatóközpontok a három éves közös munka eredményeképp arra keresik a választ, hogy milyen megoldásokkal lehet biztosítani a minőségi időskort ezen polgárok számára.

Mind az öt ország kilenc szervezete rendelkezik saját programmal, amely arra irányul, hogy a saját településük egyre népesebb 60 év feletti lakosságának jobb szolgáltatásokat, megfelelőbb ellátásokat és magasabb színvonalú, minőségi életlehetőséget kínáljon, integrálja őket a társadalomba, és megakadályozza leszakadásukat. Fontos feladat az önkormányzati szolgáltatások, városi környezet idősbaráttá tétele, a mentális és fizikai egészség-megőrzése, az aktív élet kitolása a munkaképesség és lehetőségek összehangolásával.

Azonos tematikával megvalósuló kutatás alapozza meg a Q-AGEING projekt keretében kidolgozásra és kipróbálásra kerülő idős-barát szolgáltatásokat, valamint a munkaerő-piaci, képzési, kulturális, önszerveződést erősítő megoldásokat, feltárják a településen/régióban élő idős emberek igényeit, elvárásait, problémáit.
A kutatás eredményének figyelembe vételével kiválasztják az országonként külön-külön megvalósítandó "pilot- programokat" amelyek tanulságait, hatásait és következményeit elemezve fogalmaznak meg ajánlásokat az Unió és a tagországok számára.
Az összesen 38 hónapos munka teljes költségvetése több, mint 2,5 millió euró, amelynek - Újbuda esetében - 95 százalékát fedezi a támogatás.

Az együttműködés eredményeként olyan, minden önkormányzat, közösség számára használható, a gyakorlatban kipróbált megoldások születnek majd, amelyek szakmai iránymutatást biztosítanak egész Európa számára az "idős-politika" alakításához, és segítséget nyújtanak a konkrét, helyi problémák kezelésére.

Az Újbuda60+ nem szociális program, hanem az aktív élet programja, amely jelentős mértékben épít a helyi közösségek önszerveződéseire, és az idősek önkéntes közösségformáló munkájára is - áll a kezdeményezésről kiadott sajtóanyagban.

Az együttműködésben résztvevők:

1.Újbuda Önkormányzata - vezető partner, Magyarország
2.Maribor Önkormányzata, Szlovénia
3.Slovenska Bistrica Önkormányzata, Szlovénia
4.Közgazdasági Intézet, Maribor - Humán Erőforrás Fejlesztési Központ, Szlovénia
5.Treviso Tartomány, Olaszország
6.Genova Önkormányzata, Olaszország
7.Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet, Olaszország
8.Sopot Önkormányzata, Lengyelország
9.Civil Társadalom Fejlesztési Központ, Freiburg, Németország

2009.02.11 11:29:35

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések