Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobb, ha nem vakarjuk a szúnyogcsípést!

kategória: babaszoba.hu, Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

Magyarországon az utóbbi évek legkomolyabb szúnyoginváziója zajlott ezen a nyáron.

A szúnyogok idén, különböző időjárási okok következtében meglehetősen nagy számban keserítették meg az emberek életét. A szúnyogcsípések pedig az embert mindig arra ingerlik, hogy a csípő, égő kis sebhelyet vakargassa, így enyhítve a fájdalmat. Pedig az igazság tényleg az, hogy a szúnyogcsípéseket jobb nem piszkálni. 

A szúnyogcsípés vakarásával arra ingereljük a szervezetünket, hogy a sebhelyre még több hisztamint juttasson el, ami nemhogy a viszketés enyhüléséhez vezet,

de még tovább is erősíti azt, és a vakarás következtében a csípés helye is bedagad. A piros, viszkető sebhely ugyanis nem más, mint egy allergiás reakció - azok, akik nem allergiásak semmilyen mértékben a szúnyogcsípésre nagy valószínűséggel észre sem veszik, hogy a vérszívók megcsípték őket, ugyanis erre sem sebhely, sem a jellemző viszkető érzés nem fogja emlékeztetni őket. 

De nem csupán az allergiás reakció erősítése miatt nem érdemes vakarózni.
A szúnyogcsípések elvakarásával más veszélynek is kitesszük magunkat, nevezetesen a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának. A szakemberek szerint, ha nincsenek modern készítmények kéznél a csípés kezelésére, akkor a jeges vagy a vizes borogatás a legjobb módszer, a jég, vagy a hűs nedves felület gyulladáscsökkentő hatásának következtében ugyanis jelentősen csökken a viszkető, égő érzés.

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések