Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobb élni Hódmezővásárhelyen!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Táplálkozás

A Hódmezővásárhelyen élők lényegesen kisebb arányban vélték egészségi állapotukat rossznak, mint az országos átlag, jobban érzik magukat, mint sok más város lakója - derült ki abból ez egészségfelmérésből, amelyet nyáron végeztek a településen.

Érdekes információ ugyanakkor, hogy a lakosság 90 százaléka az elmúlt egy évben igénybe vette az egészségügyi alapellátást, ami az országos átlagnál lényegesen magasabb. Tehát lehetséges, hogy azért érzik magukat jobban, mert jobban odafigyelnek az egészségükre.

Szakértők, az adatokat elemezve azt a következtetést vonták le, hogy az egészségügyi szolgáltatás valószínűleg jobban kielégíti a szükségleteket, mint máshol az országban, és a helyiek lényegesen elégetettebbek az egészségügyi ellátórendszer működésével, mint az országos átlag.

Az egészségmagatartással illetve egészségtudatossággal kapcsolatos kérdések alapján megállapítható volt, hogy a felnőtt férfiak és nők közel háromnegyede szerint sokat vagy nagyon sokat tehetnek saját egészségükért. A hódmezővásárhelyiek fele naponta, és csak 15 százalékuk eszik az ajánlásoknak megfelelően naponta többször is friss zöldséget vagy gyümölcsöt.

A káros szenvedélyekről néhány adat: minden hetedik vásárhelyi nagyivónak vallotta magát: a férfiak 26, a nők 5 százaléka saját bevallása alapján egészségre ártalmas mennyiségben fogyaszt alkoholt.
Minden negyedik vásárhelyi felnőtt elhízott, a felnőtt nők fele, a férfiak 65 százaléka túlsúlyos. A felnőtt lakosság 5 százaléka egyáltalán nem, 10 százalékuk pedig nem megfelelő mértékben végez testmozgást, ám egy hódmezővásárhelyi felnőttnek még így is 30 százalékkal kisebb az esélye az elégtelen mértékű testmozgásra, mint az országos átlag. A valaha dohányzó fiatal felnőttek nagy többsége 19 éves koráig szokott rá a dohányzásra, ami az iskolai dohányzás prevenció jelentőségét húzza alá.

A felmérés célja az volt, hogy a város egészségügyi ellátását a vásárhelyiek igényeinek és szükségleteinek megfelelően fejleszthessék, és ezzel együtt megismerjék a lakosság egészségi állapotát.

A felmérés keretében a kérdezőbiztosok több mint 1000 véletlenszerűen kiválasztott vásárhelyi lakost kerestek fel, ami jól reprezentálja Hódmezővásárhely teljes lakosságát. A kutatás a 2003-as Országos Lakossági Egészségfelméréssel azonos módszertannal készült, így a kérdések, amelyek az általános közérzettől a mentális állapoton át, egészen a diagnosztizált betegségekig terjedtek, megegyeztek az országos felméréssel biztosítván a válaszok összehasonlíthatóságát.

2008.10.25 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések