Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bízzunk a balkezesekben!

kategória: Pszichológia

A balkezesek jobb döntéshozók, mint jobbkezes társaik - ezt látszik igazolni a Abertay Dundee Egyetem kutatása. Minden 10 emberből egy balkezes. Nemrég az is kiderült, hogy ők a jobbkezesekhez képet sokkal jobban átgondolják döntéseiket egy feladat során, így megfontoltabban és hatékonyabban is döntenek.

"Korábban azt hitték, hogy a balkezesek alapvetően aggódóbbak. Mi azonban úgy véljük, hogy az állandó aggódás más, mint a jellemző aggódás, és a balkezesek ebben különböznek. A jellemző aggódás egy olyan reakció, ami adott pillanatra vonatkozik, nem állandó személyiségjegy" - magyarázta dr. Scott Hardie, a kutatás vezetője.

Ezt a különbséget számos tényező befolyásolhatja. Az elmúlt évtizedekben például sok balkezest neveltek úgy, hogy jobb kézzel tanuljanak meg írni, ez nehéz lehetett. Még nyilvánvalóbb a probléma, ha belegondolunk, hogy mennyi jobbkezes tárgy készül (konzervnyitók, ollók, gitár), ami zavarba ejti a balkezeseket. Emiatt ők megszokták, hogy gondolkozzanak, mielőtt cselekszenek, és ez később meghatározó szokássá válhatott. Nem azt jelenti, hogy alapvetően szoronganának, csak megfontoltabbak. Ez a tulajdonság pedig számos más szituációban előnyös lehet.

2012.02.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések