Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bízzunk a balkezesekben!

kategória: Pszichológia

A balkezesek jobb döntéshozók, mint jobbkezes társaik - ezt látszik igazolni a Abertay Dundee Egyetem kutatása. Minden 10 emberből egy balkezes. Nemrég az is kiderült, hogy ők a jobbkezesekhez képet sokkal jobban átgondolják döntéseiket egy feladat során, így megfontoltabban és hatékonyabban is döntenek.

"Korábban azt hitték, hogy a balkezesek alapvetően aggódóbbak. Mi azonban úgy véljük, hogy az állandó aggódás más, mint a jellemző aggódás, és a balkezesek ebben különböznek. A jellemző aggódás egy olyan reakció, ami adott pillanatra vonatkozik, nem állandó személyiségjegy" - magyarázta dr. Scott Hardie, a kutatás vezetője.

Ezt a különbséget számos tényező befolyásolhatja. Az elmúlt évtizedekben például sok balkezest neveltek úgy, hogy jobb kézzel tanuljanak meg írni, ez nehéz lehetett. Még nyilvánvalóbb a probléma, ha belegondolunk, hogy mennyi jobbkezes tárgy készül (konzervnyitók, ollók, gitár), ami zavarba ejti a balkezeseket. Emiatt ők megszokták, hogy gondolkozzanak, mielőtt cselekszenek, és ez később meghatározó szokássá válhatott. Nem azt jelenti, hogy alapvetően szoronganának, csak megfontoltabbak. Ez a tulajdonság pedig számos más szituációban előnyös lehet.

2012.02.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Miért nem élünk addig, amíg élhetnénk?

Az emberi faj életkapacitása jelenleg 130-135 év. Amennyiben nem érnék a szervezetet kórképző ártalmak, az ún. "természetes öregedéssel" ennyit élhetnénk. Az egyének azonban igen nagy különbségeket mutatnak az esélyek és kockázatok tekintetében.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések