Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobb annak, aki szünet nélkül horkol

kategória: Alvászavar

Sokan nem is tudnak róla, hogy álmukban időnként hosszan nem vesznek levegőt. Pedig ez nem ártalmatlan jelenség - hívja fel a figyelmet az Alvási Légzésszünet Szövetség (USA). "Ha valaki egyenletesen hortyog, de néha nagyot horkantva szünetet tart, az nem egyszerűen mulatságos jelenség, hanem komoly tünet, amiről az illetőnek tudnia kell" - nyomatékosította Lawrence Epstein professzor, az American Sleep Apnea Association orvosigazgatója.

Az amerikai szakemberek szerint minden tizenötödik embernek van ilyen légzészavara. Mivel ez mindenkivel álmában történik, csak a családtagok tudnak róla, neki kell figyelmeztetniük. Az alvási légzésszünet néhány másodperctől akár percekig tarthat, óránként ötször-harmincszor is előfordulhat. Súlyos következményei lehetnek.

Az alvási légzésszünet három változatban fordul elő. Az esetek 90 százaléka az úgynevezett obstruktív változat: ilyenkor a légutak ténylegesen elzáródnak, általában a torok hátsó részében lévő szövetek csúsznak hátra. A központi légzésszünetnek nevezett változat esetén a légutak átjárhatóak, de az agy légzést szabályozó központja nem ad ingert a légzést végző izmoknak. Végül előfordul a kétféle kóros állapot kombinációja is.

Susan B. Shurin és munkacsoportja tavaly az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt tanulmányban kimutatta, hogy az alvási légzésszünet megkétszerezi a férfiaknál az agyi katasztrófa gyakoriságát. A nők esetében is érvényesült ez a veszély, de kisebb mértékben. Egy másik tanulmányban azt mutatták ki, hogy a 40-70 év közötti férfiak esélye a koszorúér-betegségre 68 százalékkal nagyobb, ha ilyen légzésszünetre hajlamosak.

2011.03.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább


Szponzorált hirdetések