Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jó tudni! Többet hibázunk a munkahelyi durvaság hatására

kategória: Pszichológia

Ha valaki durván bánik velünk vagy mással a munkahelyen, hajlamosabbak vagyunk többet hibázni - állítja Rhona Flin, az Aberdeeni Egyetem alkalmazott pszichológia professzora a British Medical Journal legfrissebb számában közzétett cikkében.

A professzor szerint a durvaság és a hibák közötti összefüggés különösen az egészségügyben aggasztó, mivel hatással lehet a beteg biztonságára és az ellátás minőségére. Olyan zárt környezetben, mint például egy műtő, a kollégák közti durvaság a ­team többi tagjának gondolkodási képességeit is károsíthatja.

"Műtétek során az egész csapatnak szüksége van az éber figyelemre és a tökéletes memóriára, hogy végre tudják hajtani a feladatot" - figyelmeztet Flin. "A durvaság befolyásolja a teljesítőképességet, ezáltal megemelkedik a betegekre leselkedő kockázat."

A munkahelyi durvaság egyáltalán nem ritka. 391, műtőben dolgozó egészségügyi alkalmazott kikérdezése során kiderült, hogy 66 százalékukkal szemben agresszíven viselkedtek az ápolónők, 53 százalékkal szemben pedig a sebészek. 63 százalékban fordult elő véleménykülönbség az orvosok és az ápolónők között, a műtős nővérek és az osztályos nővérek pedig 58 százalékban nem értettek egyet. A konfliktusok fő forrásai a műtéti kiírások voltak. A műtősnők kikérdezése arra is fényt derített, hogy nekik számos esetben kell elviselniük a sebészek rossz hangulatát és hisztijét.

"Akik a betegek biztonsága miatt aggódnak, azt kell észben tartaniuk, hogy a munkatársak közötti udvariasság más előnyökkel is jár, mint a harmonikus munkakörnyezet" - jegyezte meg Flin.

2010.07.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések