Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jó tett helyébe jót várj?

kategória: Pszichológia

Az emberek sokszor úgy vélik, jó cselekedeteik révén közelebb kerülhetnek valamilyen vágyott célhoz, amelyre amúgy semmilyen befolyásuk nincsen - derül ki a Psychological Science című lapban nemrég megjelent tanulmányból.

Egy állásinterjú után a telefonhívásra várva vagy egy laboreredmény miatt idegeskedve sokan tesznek magukban fogadalmat, hogy amennyiben a dolognak pozitív végkifejlete lesz, a jövőben rendesebbek, becsületesebbek lesznek. Ismerős helyzet? Amint arról Benjamin Converse, a Virginia Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik vezetője beszámolt, Jane Risen és Travis Carter társszerzőkkel, akik mindketten a Chicago Egyetem Üzleti Iskolájának munkatársai, arra voltak kíváncsiak, valóban jellemző-e az emberek többségére, hogy alkut próbálnak kötni a sorssal.

A kutatók azt feltételezték, hogy egy fontos eredményre, egy tőlünk független végkifejletre várakozva hajlamosak vagyunk jó cselekedeteket végrehajtani abban bízva, hogy nem marad el a "jutalom". Ennek érdekében egy kísérlet keretében egyes résztvevőket arra kértek, írjanak valami fontos dologról, melynek végkifejlete egyelőre még ismeretlen a számukra, míg mások azt a feladatot kapták, hogy írják le egy átlagos napjukat. Miután a résztvevők számára azt sugallták a kísérletet vezetők, hogy maga a vizsgálat már véget ért, megkérdezték őket, lenne-e, aki még szívesen áldozna az idejéből arra, hogy egy olyan munkában segítse a laboratóriumot, melynek következtében éhező emberek juthatnak elegendő táplálékhoz, illetve tartósan beteg gyerekeknek kívánságát tudják teljesíteni.

Amint arra a kísérlet vezetői számítottak, azok, akik valamilyen kedvező végkifejletre vártak - például pozitív terhességi tesztre, vizsgaeredményre, valamilyen bírósági tárgyalás lezárására -, lelkesebben jelentkeztek az önkéntes munkára. Ugyanezek a jelentkezők abban az esetben, ha az önkéntes feladat valamilyen szórakozásra vonatkozott, nem pedig mások megsegítésére, már nem szívesen maradtak, ami azt bizonyítja, hogy ezek az emberek kifejezetten valami jót akartak tenni másokkal.

Egy másik kísérletben, ahol a kísérlet végén pénzbeli adakozásra kérték fel a jelentkezőket, szintén hasonló eredmény született, szintén azok voltak adakozóbb kedvűek, akik vártak valamilyen eredményre, amibe nekik maguknak már nem volt beleszólásuk. További vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy azok, akik valamilyen jó cselekedetet vittek végbe, sokkal bizakodóbbak voltak az áhított eredményekkel kapcsolatban, sokkal optimistábban néztek a jövőjük elé, mint korábban. Ez arra utal, hogy a többség hite szerint a jó emberekkel jó dolgok történnek.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy míg sokan úgy képzelik, azok, akik nagyon várnak valamire, nagyon bíznak egy pozitív végkifejletben, gyakran önzővé válnak, hiszen csak a saját vágyuk köti le minden figyelmüket, a kísérlet ennek épp az ellenkezőjét bizonyította. Akik egy tőlük független dolog kimenetére várnak, azok adakozóbbá, mások problémájára nyitottabbá válnak, hiszen sokkal jobb azt érezni, hogy teszünk valamit a dolgok érdekében, nem csak ölbe tett kézzel várakozunk.

2012.07.26 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések