Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Segít a tartós fájdalmon a kínai tű

kategória: Alternatív medicina, Fájdalomcsillapítás

Egy korábbi kutatásokra támaszkodó friss tanulmány megerősítette azt a nézetet, hogy az akupunktúrás kezelés valóban hatásosan képes csillapítani a krónikus fájdalmat. Az elemzést végző Andrew Vickers, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont munkatársa kollégáival 29 korábbi tanulmányt nézett át, melyek Németországban, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Angliában készültek, összesen közel 18 ezer beteg bevonásával. Amint az Vickers az Archives of Internal Medicine című lapban kifejtette, miután figyelmüket csupán a legszínvonalasabb tanulmányokra összpontosították, az eredmények teljes mértékben megbízhatónak tekinthetőek.

Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, mely során a test bizonyos pontjait tűkkel ingerlik, és bár évente hárommillió amerikai vesz részt ilyen kezelésen, a nyugati orvoslás híveinek körében még mindig vita tárgyát képezi hatásossága. A mostani vizsgálat során a szakemberek négyféle krónikus fájdalommal kapcsolatban végeztek kutatásokat, ezek: a hát- és nyakfájás, az ízületi gyulladás, a krónikus fejfájás (beleértve a migrént is), illetve a vállfájás. Három különféle gyógymódot teszteltek: az akupunktúrát, a hagyományos kezelést, illetve az úgynevezett álakupunktúrát, mely során szintén tűket használtak, ám nem a szükséges pontokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legnagyobb mértékben az akupunktúrás kezelés hatására enyhült a betegek fájdalma, méghozzá 50 százalékkal, szemben a hagyományos kezelésnél kimutatott 30, illetve az álakupunktúra esetében tapasztalt 43 százalékkal.

Vickers hangsúlyozta, hogy bár a vizsgálatok egyértelműen alátámasztják az akupunktúra hatékonyságát, a betegeknek minden esetben képzett szakemberhez kell fordulniuk, akihez referenciát mindenképpen megbízható forrásból keressenek. Dr. Ed Ross, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa szerint bármennyire is hatásos kezelési alternatív lehet az akupunktúra, fontos tudni, hogy nem mindenkinél működik. Ám mivel nem lehet tudni, mitől válik be valakinél, míg másnál nem, mindenképp érdemes kipróbálni.

2012.09.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések