Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amit csak a nagyszülő tud

kategória: Öregedés, Pszichológia

Sokkal kiegyensúlyozottabbak és kedvesebbek azok a gyerekek, akiknek a nevelésében a nagyszülők is részt vesznek - derült ki egy új kutatásból. Nemcsak a nagymamáknak és nagypapáknak tesz jó az unokák közelsége, hanem fordítva is, a gyerekre is jó hatással vannak a nagyszülők.

A Brigham Young Egyetem tudósai 408 tíz és tizennégy év közötti gyereket kérdezett meg arról, hogy milyen a kapcsolata a nagyszüleivel. Egy év múlva a kutatók újból felvették a kapcsolatot a gyerekekkel, hogy az ismételt kérdések alapján tanulmányozhassák érzelmi fejlődésüket.

Az eredményekből jól látszott, hogy a nagyszülőktől sokkal több törődést és gondoskodást kaptak, mint másoktól. "A nagyszülők pozitívan hatottak az unokáikra, ami különbözik a szülő-gyermek kapcsolattól" - mondta Jeremy Yorgason, a tanulmány vezető szerzője.

Habár egyik diák sem lakott a nagyszüleivel, mégis sokuk tanulmányát a szülein keresztül anyagilag is támogatták a nagyszülők. "Néhány nagypapa és nagymama olyan szerepet tölt be a család életében, mint a katasztrófavédelem, segít a válságban. Bár erről sokszor nem is tudnak az egyedülálló szülők gyermekei" - jegyezte meg a kutató.

2011.11.25 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább


Szponzorált hirdetések