Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cukorbeteg? Járjon sűrűbben orvoshoz!

kategória: Diabétesz, Gondolta volna?

Azok a cukorbetegek, akik néhány hetente felkeresik a háziorvost, hamarabb tudják beállítani a vércukor-és koleszterin-szintjüket, valamint a vérnyomásukat, mint azok, akik ritkábban fordulnak szakemberhez.

Ezeknek az értékeknek a megfelelő szinten tartása csökkentheti a diabétesz szövődményeinek kockázatát, de sajnos a legtöbb beteg ezekkel nem törődik. A jelenlegi kezelési protokoll nem szabja meg, hogy a betegek milyen gyakran keressék fel a kezelőorvosukat.

A kutatók 26 496 felnőtt cukorbeteg adatait elemezték, hogy megtudják, a gyakoribb vizsgálatokkal jobban karban lehet-e tartani az állapotukat. A vizsgált betegek 2000 januárja és 2009 januárja között Bostonban fordultak orvoshoz. Akik 1-2 hetente jártak a rendelőben, azoknak átlagosan 4,4 hónapba telt inzulin nélkül a vércukor beállítása, inzulinnal pedig 10,1 hónapig. A vérnyomásuk átlagosan 1,3 hónap alatt, a koleszterinszintjük pedig 5,1 hónap alatt rendeződött.

Akik csak 3-6 havonta mentek felülvizsgálatra, azoknál inzulin nélkül átlagosan 24,9 hónap alatt állt be a vércukor, inzulinnal pedig 52,8 hónap alatt. A vérnyomás 13,9; a koleszterinszint 32,8 hónap alatt állt be egészséges szintre.

Az adatokról Fritha Morrison és munkatársai számoltak be az Archives of Internal Medicine szeptember 26-i számában. A szerzők szerint több kutatásra van szükség, mert "a tanulmány visszatekintő jellege miatt nem lehet ok-okozati viszonyt felállítani az orvos felkeresésének gyakorisága és a betegség alakulásra között."Animáció: HáziPatika.com

2011.10.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések