Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Árulkodik a vér az Alzheimer-kórról

kategória: Alzheimer-kór

Spanyol kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb az Alzheimer-kór diagnosztizálását elősegítő vérvizsgálat kifejlesztéséhez. Mivel a szakértők becslései szerint világszerte körülbelül 36 millióan szenvedhetnek Alzheimer-kórban, de a betegek mintegy 75 százalékában még nem mutatták ki a rendellenességet, a felfedezés jelentős hatással lehet a jelenlegi és a jövőbeli potenciális betegek életére.


Az Alzheimer-kór főként idős embereket sújtó neurodegeneratív megbetegedés. Leggyakoribb tünetei a fokozatos emlékezetvesztés addig a pontig, amikor a beteg már teljes mértékben gondozóira van utalva mindennapi teendőinek elvégzésében. Számos kutatás bizonyította, hogy a béta-amiloid peptid csoport jelentős mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Egy egyelőre ismeretlen folyamat révén ezek a peptidek felgyűlnek az agyban, ami több év leforgása alatt emlékezetzavarokat és más tüneteket okoznak.

Az Araclon Biotech kutatóintézet munkatársai Manuel Sarasa professzor vezetésével a Journal of Alzheimer's Disease júliusi számában megjelenő tanulmányukban arról számoltak be, hogy a most fejlesztés alatt álló "ABtest40" és "ABtest42" vérvizsgálataik segítségével mérni tudják ezeknek a peptideknek a rendkívül alacsony szintjét is a vérben.

"Kutatásunk azt mutatta, hogy béta-amiloid vértesztjeink szoros összefüggést támasztanak alá a peptid szintje és a betegség között az egészséges és az enyhe kognitív hanyatlásban, a memóriavesztés első kimutatható stádiumában szenvedő betegek összehasonlítása esetén" - számolt be a professzor. "Miután megmértük a két legfontosabb peptid, a béta-amiloid 40 és a béta-amiloid 42 három különböző vérszintjét, a szabad plazma, a plazmaösszetevőkhöz kötött és a vérsejtekhez kötött szintjét, következetesen meg tudtuk határozni a béta-amiloid szint és a betegség közötti összefüggést."

Sarasa professzor szerint ez azt jelenti, hogy az Alzheimer-kór kutatása egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy megbízható és minimálisan invazív biomarkert alkalmazhasson az Alzheimer-kór diagnosztizálásához.


Animáció: HáziPatika.com

2013.06.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább


Szponzorált hirdetések