Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Árulkodik a vér az Alzheimer-kórról

kategória: Alzheimer-kór

Spanyol kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb az Alzheimer-kór diagnosztizálását elősegítő vérvizsgálat kifejlesztéséhez. Mivel a szakértők becslései szerint világszerte körülbelül 36 millióan szenvedhetnek Alzheimer-kórban, de a betegek mintegy 75 százalékában még nem mutatták ki a rendellenességet, a felfedezés jelentős hatással lehet a jelenlegi és a jövőbeli potenciális betegek életére.


Az Alzheimer-kór főként idős embereket sújtó neurodegeneratív megbetegedés. Leggyakoribb tünetei a fokozatos emlékezetvesztés addig a pontig, amikor a beteg már teljes mértékben gondozóira van utalva mindennapi teendőinek elvégzésében. Számos kutatás bizonyította, hogy a béta-amiloid peptid csoport jelentős mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Egy egyelőre ismeretlen folyamat révén ezek a peptidek felgyűlnek az agyban, ami több év leforgása alatt emlékezetzavarokat és más tüneteket okoznak.

Az Araclon Biotech kutatóintézet munkatársai Manuel Sarasa professzor vezetésével a Journal of Alzheimer's Disease júliusi számában megjelenő tanulmányukban arról számoltak be, hogy a most fejlesztés alatt álló "ABtest40" és "ABtest42" vérvizsgálataik segítségével mérni tudják ezeknek a peptideknek a rendkívül alacsony szintjét is a vérben.

"Kutatásunk azt mutatta, hogy béta-amiloid vértesztjeink szoros összefüggést támasztanak alá a peptid szintje és a betegség között az egészséges és az enyhe kognitív hanyatlásban, a memóriavesztés első kimutatható stádiumában szenvedő betegek összehasonlítása esetén" - számolt be a professzor. "Miután megmértük a két legfontosabb peptid, a béta-amiloid 40 és a béta-amiloid 42 három különböző vérszintjét, a szabad plazma, a plazmaösszetevőkhöz kötött és a vérsejtekhez kötött szintjét, következetesen meg tudtuk határozni a béta-amiloid szint és a betegség közötti összefüggést."

Sarasa professzor szerint ez azt jelenti, hogy az Alzheimer-kór kutatása egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy megbízható és minimálisan invazív biomarkert alkalmazhasson az Alzheimer-kór diagnosztizálásához.


Animáció: HáziPatika.com

2013.06.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések