Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jégkorszak következik?

kategória: Gondolta volna?

A megszokottnál hosszabban tartó tél nem a következő jégkorszak előhírnöke, bár jelenleg a Nap viszonylag gyengébb aktivitása figyelhető meg, és ez elméletileg a Föld klímájának lehűléséhez is vezethetne. "Az aktuális időjárás nem a Nap kisebb aktivitásának a következménye, hanem inkább egy kis kihágás" - mondta Werner Curdt napkutató, a Katlenburg-Lindauben lévő Max Planck Intézet munkatársa. Az északi félteke más régióiban, mint például Szibériában jelenleg melegebb van, mint ahogy ebben az évszakban megszokott.

"Alapvetően van összefüggés a Nap aktivitása és a Föld klímája között, efelől semmi kétség" - fejtette ki a szakértő. Ha a Nap aktív, sok a látható napfolt. Ezeknek a napfoltoknak a hiánya a gyenge vagy hiányzó aktivitás jele". Jó példa erre a XVII. század második felében tapasztalt úgynevezett kis jégkorszak. 1650 és 1700 között szinte egyáltalán nem voltak napfoltok, ezzel egyidejűleg pedig nagyon hideg volt a Földön. A pontos összefüggés egyelőre nem tisztázott. A jelenlegi elméletek vitatottak.

Werner Curdt abból indul ki, hogy a nagyobb Nap-aktivitással jellemzett időkben a Földre több röntgen- és ultraibolya fény jut, ami csökkenti az atmoszféra áteresztő képességét. Ennek következtében van melegebb. Jelenleg viszonylag kisebb a Nap aktivitása. "Nem gondolom azonban, hogy ez a klímára is hatással van. Csak akkor hat ki rá, ha a csökkent aktivitás évtizedekig kitart " - hangsúlyozta a napkutató.

2013.03.30 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések