Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A borivás a tüdőnek is jót tesz

kategória: Táplálkozás

Holland tudósok nemrég a bor és a benne található természetes polifenol, a rezveratrol tüdőfunkcióra gyakorolt hatását vizsgálták meg. A kutatás során a rezveratrol felszívódását és jótékony hatásait elősegítő genetikai tényezőket is vizsgálat alá vették. Az eredmények szerint a tiszta rezveratrol növeli a tüdőkapacitást, a fehérbor fogyasztása pedig csökkenti a légúti elzáródás kialakulásának esélyeit.

Bár korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a rendszeres borfogyasztás javítja a tüdőfunkciókat, a tudósok nem voltak meggyőződve arról, hogy ez elsősorban a rezvaratrolnak köszönhető. "A legvalószínűbb, hogy több hatóanyag együttes jelenlétének köszönhető a bor tüdőfunkcióra gyakorolt pozitív hatása" - vélekedtek.

Ezzel együtt világosan látszik, hogy a mértékletes borfogyasztás javítja a tüdőfunkciót. A most végzett vizsgálatok során a rezveratrolból csak akkora dózist kaptak az önkéntes résztvevők, amennyit a rendszeres, de mértékletes borfogyasztás lehetővé tesz, és közel sem annyit, amennyit a rezveratrolt gyógyszerként kezelő farmakológiai kísérletek során adtak korábban.

2012.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések