Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Memóriajavító molekulát vizsgáltak

kategória: Neurológia

Egy gyógyszerszerű anyagot adva sikeresen fokozták a kísérleti egerek memóriakészségét a Kalifornia Egyetem (San Francisco) munkatársai. A memóriateszteket a szert kapó egyedek harmadannyi idő alatt teljesítették, emellett a negatív hatások kevésbé voltak képesek befolyásolni a teljesítményt. Fontos azonban, hogy a kísérletekhez egészséges állatokat használtak. A kutatást vezető Peter Walter professzor szerint a célzott molekula az emberi szervezetben is jelen van, vagyis elképzelhető a módszer humán alkalmazhatósága is. Az egérkísérletek eredményeiről az eLife online tudományos magazin számolt be.

A molekula egy biokémiai jelviteli folyamatot aktivál, melyet idáig a stresszel szembeni biológiai válasszal hoztak összefüggésbe. A jelvitel végállomása az eIF2 alfa volt, egy igen konzervatív fehérje, amely az élesztőtől az emberig minden élőlényben jelen van - a fizikai, kémiai és biológiai károsodás ugyan különböző mechanizmussal, de a molekula kikapcsolását vonja maga után. Ez a gátlás egyúttal számos egyéb fehérje termelődését csökkenti, melyek közül néhány elengedhetetlen a memória szerveződéséhez.

Az ISRIB-nek nevezett kémiai anyag ugyanakkor az eIF2 alfa inaktivációja ellen hat. Könnyen felszívódik, áthatol a vér-agy gáton, az egerekre kevéssé toxikus.

A stresszválasz gátlása előnyt jelenthet a daganatos folyamatokban is. Ennek tisztázására további kísérleteket kell elvégezni.

2013.06.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex és az idősödő lélek

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések