Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerű trükk feledékenység ellen

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Egy memóriát edző, apró trükkel, úgy tűnik, javítható a betegek általános emlékezete - derült ki a Flinders Egyetem kutatásából. Dr. Chris Materne tanulmányában a memória észlelési és teljesítménykülönbségeit kutatta demenciában szenvedő betegek körében.

A kutatás első fázisában az ausztrál Longitudinal Study of Aging vizsgálatának eredményeit nézte át. Ebből kiderült, hogy a résztvevők többsége úgy vélte, memóriája állapota nem változott, a tesztek ezzel szemben azt mutatták, hogy memóriateljesítményük igenis csökkent.

Ez után 23 demenciában szenvedő önkéntest vont be a vizsgálatokba, akik közül 13-nál kipróbált egy trükkös módszert, az úgynevezett "helyhez való visszatérést". A módszer lényege, hogy az egymás után ismételt, növekvő időközönként feltett gyors kérdésekkel segítenek visszaemlékezni a betegnek. Volt például valaki, aki rendszeresen elfelejtette, hova tette a szemüvegét, de ezzel a módszerrel könnyen megtalálta.

A módszert ezután hat héten át gyakoroltatták a kiválasztott önkéntesekkel, hetente egyszer. Heten közülük jelentős változást tapasztaltak, elmondásuk szerint mindennapi teendőik ellátása sokkal könnyebben ment.


Videó: HáziPatika.com

2012.07.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések