Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Javíthatják a hangulatot az ízek?

kategória: Táplálkozás

Talán nem is alaptalan az az elképzelés, hogy ha lehangoltak vagyunk, bizonyos ételek fogyasztásával orvosolhatjuk a bajunkat. A kutatók olyan élelmiszer-összetevőket azonosítottak, amelyek kémiailag nagyon hasonlítanak az egyik vényköteles hangulatstabilizáló gyógyszerhez. Az Amerikai Kémiai Társaság vasárnap megrendezett philadelphiai konferenciáján közzétett kutatás azokra a széles körű tudományos eredményekre támaszkodik, amelyek azt mutatják, hogy a csokoládé, a tea, a feketeáfonya, a málna, az eper és más élelmiszerek javítják a hangulatot.

"Stresszes társadalmunkban egyre gyorsabban terjed a depresszió, és az antidepresszáns gyógyszerek csupán a betegek 50-60 százalékában hatnak - mondta a kutatás vezetője, Karina Martinez-Mayorga, a San Diegó-i Torrey Pines Intézet Molekuláris Részlegének kutatója. - Ezért új, kreatív stratégiákat kell keresnünk. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy az ízek hangulatjavító hatását elsősorban az egészséges emberek rossz hangulata ellen szánjuk, nem a klinikai depresszió kezelésére."

A kutatás során Martinez-Mayorga és munkatársai számítógép segítségével elemezte több mint 1700 élelmiszer íz összetevőjét, amelyeket az antidepresszáns gyógyszerek és antidepresszáns hatású szerek összetételével hasonlított össze. Mivel a kutatás még zajlik, egyelőre nem határoztak meg bizonyos összetevőket vagy ízeket, de arról számoltak be, hogy néhány megdöbbentő kémiai hasonlóságot mutat egy vényköteles szerrel. Az epilepsziás rohamok kezelésére is használt szer a bipoláris zavarra jellemző mániás tünetek stabilizálására is szolgál.

Martinez-Mayorga elmondta, hogy a hangulatjavító szerekkel kapcsolatos élelmiszer-ipari kutatások a kevésbé súlyos hangulatzavarokra összpontosítanak, és a vényköteles antidepresszáns gyógyszereket szedő betegeknek nem szabad felhagyniuk a gyógyszerszedéssel. A mostani kutatás azonban hangulatstabilizáló hatású új étrendi ajánlások vagy új étrend-kiegészítők kifejlesztéséhez vezethet.

2012.08.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések