Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem emlékszik? Szorítsa ökölbe a kezét!

kategória: Pszichológia

A jobb kéz 90 másodperces ökölbe szorítása az emlékek létrehozásában, a bal kézé pedig az emlékek visszahívásában segít - állítják amerikai pszichológusok. A PLOS ONE szakfolyóiratban közzétett kísérletben a Montclair Állami Egyetem kutatói Ruth Propper vezetésével 50 felnőtt tudott jobban visszaemlékezni egy hosszú listán felsorolt szavakra, amikor ezeket a mozdulatokat végezték.

A kutatók úgy vélik, hogy a kéz ökölbe szorítása olyan agyi területeket aktiválhat, amelyek az emlékek feldolgozásával állnak összefüggésben. Bizonyos testmozgásokkal tehát az agyműködés ideiglenes megváltoztatása révén javítani lehet a memóriát. "Ha közvetlenül az információk tanulása előtt ökölbe szorítjuk a jobb kezünket, és közvetlenül az információk felidézése előtt ökölbe szorítjuk a bal kezünket, azzal javíthatjuk a memóriánk működését" - számolt be Dr. Propper.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a jobb kéz ökölbe szorítása a bal agyféltekét, a bal kéz ökölbe szorítása pedig a jobb agyféltekét aktiválja. Ez az érzelmekkel hozható összefüggésbe: a jobb kéz ökölbe szorítása például a boldogsággal vagy a haraggal, a bal kézé pedig a szomorúsággal vagy a szorongással. Az emlékek feldolgozásához a szakértők szerint mindkét agyféltekét használjuk: a balt az emlékek kódolásához, a jobbat pedig az emlékek felidézéséhez.

A kutatás további részében azt fogják vizsgálni, hogy a kéz ökölbe szorításával más mentális folyamatok is javíthatók-e. Például a verbális vagy térbeli készségek, illetve a szavak mellett a képek és helyek memorizálása is. Az eredmények igazolásához azonban több résztvevővel végzett, nagyobb szabású kísérletekre lesz szükség.

2013.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések