Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ismeri önt az orvosa? Jobb, ha igen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

Egy friss tanulmány szerint javulnának az egészségügyi mutatók, ha a betegek beszámolnának kezelőorvosaiknak a magánéletükről, és arról, milyen gondokkal küzdenek a mindennapjaik során. A vizsgálatok kimutatták, hogy a látszólag lényegtelen személyes dolgokról való csevegés segíti az orvosokat abban, hogy egyénre szabott kezelésben részesítsék pácienseiket.

A tanulmányt készítő dr. Saul Winer, a chicagói Illinois Egyetem professzora és munkatársai nagyjából 800 beteg közel 150 különböző orvosnál tett látogatását rögzítették hangfelvételen. Noha az orvosokat abba beavatták, hogy egy vizsgálat részeseivé válnak, azt nem tudták, melyik beteg látogatását rögzítik és melyikét nem.

Az orvosokat az alapján pontozták, hogy mennyire kezelték egyedien a betegeiket, és milyen arányban vették észre azokat a figyelmezető jeleket az illető magánéletében, melyek egészségügyi következményekkel is járhatnak, például, hogy a illetőnek anyagi gondjai vannak, vagy, hogy nehézséget okoz számára a kezelésekre való eljutás. Valamennyi orvost addig figyelték, amíg három olyan betegük nem volt, akinél voltak ilyen jellegű figyelmeztető jelek. Összességében a több mint 400 beteg esetében nagyjából 550 ilyen jelre derült fény, melyek közül több mint 200-at az orvosnál tett látogatás során sikerült is felismerni. A szakemberek a betegeket még kilenc további hónapon át kísérték figyelemmel, hogy kiderüljön, milyen sikerrel járt a kezelés.

Az Annals of Internal Medicine című lapban megjelent vizsgálatból kiderült, hogy az orvosok 59 százalékban vették figyelembe a betegek egyéni helyzetét a kezelés során, és ezekben az esetekben 71 százalékos volt a sikeres kezelések aránya, míg az eseteknek abban a 41 százalékában, amikor ezeket a tényezőket az orvosok figyelmen kívül hagyták, a sikeres gyógyulás aránya csak 46 százalékos volt.

2013.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések