Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Játszótér nyugdíjasoknak!

kategória: Gondolta volna?, Öregedés, Reumatológiai problémák, Sport, sport-egészségügy

A 85 esztendős Ronald Woolf nehezen közlekedik elektromos rokkantkocsija nélkül, mégis az elsők között volt, akik szerdai megnyitásakor kipróbálták London első, nyugdíjasok számára kialakított szabadtéri tornaparkját, játszóterét.

A főváros híres Hyde parkjának zöld környezetében az özvegyember egy fotelkerékpárt választott, egyikét a tornapályán beállított hat gépnek, amelyek a 60 éven felülieknek biztosítják a lehetőséget a mérsékelt testmozgásra.

"Legközelebb hozok egy kispárnát" - mondja Woolf, miközben kinyújtóztatja a lábait a ragyogó napfényben a park teniszpályái mellett. "De ez a gép megfelel nekem. Nagyon jót tesz."

A Kínában és Európában már elterjedt "nyugdíjasok játszótere" az első ilyen jellegű létesítmény Londonban. Az önkormányzat 40 ezer fontból (47 ezer euróból) építette fel a tornaparkot.

"Sokkal kellemesebb, mint egy edzőterem, az ember kint lehet a szabadban, ebben a csodálatos parkban. Ráadásul nincs szükség drága cipőre és ruhára sem" - mondja Madeline Elsdon, az ötletet felvető helyi lakosok szervezetének képviselője. Elsdon szerint nagyon izgalmas a tornaparkra adott reakció, ahol egy ellipszisjáró, egy haspad, egy szobakerékpár, egy kar- és egy lábgép kapott helyet.

A gépeket egytől-egyig arra tervezték, hogy kis terhelést igénylő gyakorlatokat lehessen végezni, például bemelegítésként a parkban tett séta előtt. A tornaparkban ezen kívül társasági életet lehet élni, és barátokkal találkozni. Bár a tornaparkot 60 éven felülieknek szánják, 16 éves kortól bárki használhatja a gépeket. A szervezők szerint azonban nem valószínű, hogy a fitnesz-őrültek túl sok időt töltenének itt, mivel számukra ezek a gyakorlatok túl könnyűek.

A 79 esztendős Eve Margolist elnézve, aki hátrafelé pedálozik nagy sebességgel az ellipszisjárón, úgy tűnik, néhány nyugdíjasnak is túl könnyű lehet, bár Eve elmondta, hogy a gépeket tetszőleges gyorsaságra illetve lassúságra lehet állítani. "Csak azt kell csinálni, ami megfelel a képességeinknek" - mondja.

Margolis néhány évvel ezelőttig eltökélt síelő volt, de bevallotta, hogy nem szereti a normál edzőtermeket. "Ez a park ösztönöz engem, kimozdít a szabadba" - mondja.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.05.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések