Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Játékvonat és DVD segíti az autistákat

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Emberi arccal díszített játékvonatok segítségével igyekeznek az érzelmeket elmagyarázni az autista gyermekeknek egy radikálisan új program keretében.

A vezető tudósok és filmkészítők oktató DVD-t állítottak össze, ami segíthet a mindössze kétéves gyermekeknek legyőzni állapotuk legnagyobb kihívását jelentő problémáját: az emberi arckifejezések felismerését. Az autista gyermekek, illetve az Asperger-szindróma nevű közepesen súlyos fejlődési rendellenességben szenvedők szeretik, ha például a játékvonatok vagy más mechanikus eszközök kiszámítható rendben állnak, viszont félnek a nehezen meghatározható dolgoktól, mint például az arcok.

Egy brit csoport kifejlesztett egy egyedi eszközt, mely Ausztráliában került forgalomba, és a két funkciót ötvözi egybe. "A kutatásaink eredményei alapján ha igazi arcokat teszünk a játékvonatokra, villamosokra, vitorláshajókra és más, a gyerekek által kedvelt tárgyakra, akkor arra bíztatjuk őket, hogy felfigyeljenek az emberi érzésekre, és képesekké váljanak felismerni azokat" - mondta Simon Baron-Cohén profeszor, a Cambridge Egyetem Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója.

A DVD-n a brit színész, Stephen Fry hangja magyarázza az egyszerű érzelmeket, mint például a boldogság, szomorúság, harag; egészen a bonyolultabbakig, mint amilyen a sajnálkozó, fáradt vagy vicces.

A filmet már eljuttatták 40 000 brit családhoz. Az eredmények szerint a legtöbb gyerek, aki négy héten át napi negyed órát nézte a filmeket, felzárkózott kortársaihoz az érzelmek felismerése terén. Dr. Cheryl Dissanayake, a melbourne-i La Trobe Egyetem Olga Tennison Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy az ehhez hasonló programok nagyon hasznosak az autista gyermekek számára, mert olyasmit tanulnak meg a segítségével, ami általában nem érdekli őket.

"Az egészséges gyermekekkel ellentétben az autisták nem igen foglalkoznak ilyen kérdésekkel. Ez nagyon sok problémát jelent a társas érintkezésük során. Az olyan innovatív technikák, mint a DVD műsor segít az információ feldolgozásában, mely központi szerepet játszik a szociális fejlődésükben" - mondta Dr. Dissanayake.

2008.09.26 10:14:39

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Praktikus tanácsok aranyérre

Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések