Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy korty sör elég a boldogsághoz

kategória: Alkoholizmus

Már egyetlen korty kedvenc italunkból is felkeltheti agyunk érdeklődését, és növelheti az alkoholfogyasztás mértékét, jóval azelőtt, hogy az alkohol kifejtené hatását a szervezetben - derült ki nemrég egy 49 férfi részvételével készült kutatásból. Az ízélmény fokozza az agyban lévő egyik boldogsághormon, a dopamin kiválasztását. A Neuropsychopharmacology című szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint ez a jelenség különösen azokra a férfiakra jellemző, akiknek családi kórtörténetében előfordult már alkoholizmus. A kutatók szerint a családi kapcsolat rendkívül meglepő.

A kutatásban részt vett férfiak agyát vizsgálva a tudósok kis mennyiséget juttattak a résztvevők szájába különböző alkoholos és alkoholmentes italokból. Az Indiana Egyetem Orvosi Karának kutatói ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket: a résztvevők 15 milliliternyi vizet, izotóniás italt, illetve sört kaptak 15 perc leforgása alatt. Mivel ilyen kis mennyiséget ilyen hosszú időre elosztva juttattak a férfiak szervezetébe, az alkohol hatása nem érvényesülhetett még eléggé ahhoz, hogy befolyásolja a dopamin-kiválasztást. Az eredmények szerint ennek ellenére sokkal több dopamin szabadult fel a férfiak szervezetében, amikor kedvenc sörükből kaptak kóstolót. A sör továbbá fokozta az alkoholos italok utáni sóvárgásukat is. "A mostani az első kísérlet, amelynek során sikerült bizonyítani, hogy már pusztán az alkoholos italok íze is elég ahhoz, hogy dopaminaktivitást váltson ki az agy jutalomközpontjában" - nyilatkozta David Kareken professzor, aki szerint az alkoholproblémákkal küzdő családokból származó férfiak maguk is örökölhették az alkoholizmusra való hajlamot.

"Bár a mostani vizsgálati eredmények eléggé meggyőzőek, nem különösebben meglepőek, mivel különböző állatkísérletekből régóta tudjuk már, hogy a függőséget okozó anyagok beviteléhez kapcsolódó események és rituálék fokozzák a dopamin-kiválasztást - tette hozzá Dai Stephens, a Sussex Egyetem professzora. - A családi halmozottság szerepe ugyanakkor rendkívül meglepő és felveti az alkoholizmus és más függőségi betegségek genetikai öröklődésének lehetőségét."

2013.04.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések