Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alkohol, az általános feszültségoldószer

kategória: Alkoholizmus, Stressz

A Drinkaware nevű jótékonysági szervezet kétezer, 30 és 45 év közötti felnőtt részvételével készített felmérést arról, hogyan lazítanak esténként a britek. Az eredmény azt mutatja, hogy 44 százalék fogyaszt rendszeresen alkoholt, egyharmad pedig már azelőtt az ivásra gondol, mielőtt hazaérne. A legtöbben a munkahelyi stressz miatt fogyasztanak alkoholt esténként.

A Drinkaware szakértői szerint az alkohol rövidtávon enyhíti ugyan a stresszt, hosszú távon azonban komoly problémákat okozhat. Az otthon rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiak harmada és a nők majdnem fele többet iszik saját elmondása szerint, mint a napi megengedett adag, ami férfiak esetében három-négy, nők esetében pedig két-három egység.

A megkérdezettek 68 százalékánál mindig található otthon valamilyen alkoholos ital, 71 százalékuk pedig a rendszeres heti bevásárlás során veszi az italt. A résztvevők egyharmada vacsora után a tévé előtt issza meg első italát, negyedük pedig vacsora közben alkoholizál.

"Az alkohol jó megoldásnak tűnhet a stressz enyhítésében, hiszen már napi egy-két ital is segíthet csökkenteni a feszültséget - mondta Siobhan McCann, a Drinkaware kampány- és kommunikációs vezetője. - Valójában azonban az ital csak a meglévő problémák számát gyarapítja, hiszen komoly egészségkárosító hatása van, és hosszú távon az életminőséget is rontja."

"Az alkohol segíthet elaludni, de csökkenti az alvásminőséget - tette hozzá Emily Robinson, az Alcohol Concern nevű szervezet kampányigazgatója. - Emellett depresszánsként is működik, mert növeli a szorongásérzetet, ennek hatására pedig még több italt fogyasztunk. Az ördögi kör bezárul, és kialakul a függőségi betegség, ami már rendkívül komoly probléma lehet."

2012.07.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések