Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt minden kiderül a sclerosis multiplexről

kategória: Neurológia, Programajánló

Kecskemétre tartanak a gyógyíthatatlan sclerosis multiplexes betegek, szeptember 5-én ugyanis itt adnak otthont az Országos SM Napnak. A civil találkozóhoz orvosi konferencia és nemzetközi betegtalálkozó is kapcsolódik.

Olyan tabunak számító témák, mint a gyógyíthatatlan betegek családtervezése és szexuális élete is napirendre kerül a szeptember 5-i Országos SM Napon Kecskeméten, ahol neves neurológus orvos-kutatók számolnak be a legújabb nemzetközi vizsgálatokról, az SM kezelésében már elért és a közeljövőben várható eredményekről, például az érintettekre jellemző kóros fáradékonyság enyhítésének módszereiről.

Tipp

Olvassa el korábbi cikkünket a betegségről!A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) támogatásával a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a SMaragd SM Egyesület szervezésében rendezik meg a betegtalálkozót, amelyre az ország minden tájáról és a környező országokból is várnak sorstársakat. Tapasztalatcserére érkeznek Csehországból, Szlovákiából és Szerbiából, sőt várhatóan Lengyelországból is SM betegek. A program tudományos hátterét az adja, hogy szeptember 4-én Kecskeméten tanácskozik az SMBOE mellett elismert neurológusok részvételével működő Orvos Tanácsadó Testület is. A szeptember 5-i program az ismeretterjesztésen túl azért is fontos, mert ez a legtöbb SM beteget megmozgató éves találkozó.

A Kecskeméti Főiskola Izsáki úti GAMF tornacsarnokában megrendezendő országos találkozót követően mintegy 40 hazai és külföldi SM beteg marad még több napon át a város melletti Hetényegyházán, a Vackor-vár Erdei Iskolában, ahol rehabilitációs programokon vehetnek részt, s igazi közösségé kovácsolódhatnak.

Az SM az idegrendszer károsodását okozó betegség, amely 20 és 40 éves kor között jelentkezik leggyakrabban. A bizonytalan eredetű SM betegség a gerincvelőt szigetelő mielynhüvelyt támadja meg, a betegeknek évtizedeken át együtt kell élni betegségükkel; csak abban bíznak, hogy a gyógyszerekkel és a rehabilitációval elkerülhetik a teljes kiszolgáltatottságot és a kerekesszéket.

2010.08.27 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Önnek vannak jó szomszédai?

Tud segítséget kérni a szomszédaitól, ha szükséges? Ha nem, akkor érdemes lenne kicsit javítani a kapcsolatot velük. Életet menthet.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések