Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt az omega-3 zsírsavban gazdag marhahús

kategória: Táplálkozás

Mostantól akár egy ízletes hamburger is ez egészséges étrend részét képezheti, hála a Kansas Állami Egyetem kutatóinak. Sikerült ugyanis laboratóriumi körülmények között olyan marhahúst előállítaniuk, amely rendkívül gazdag az egészséges omega-3 zsírsavakban. Jim Drouillard professzor kidolgozott egy olyan technikát, amivel fel lehet dúsítani a darált marhahús omega-3 zsírsavtartalmát. A GreatO Prémium Darált Marhának elnevezett terméket már elkezdték forgalmazni Manhattanben, de február közepe táján számos további forgalmazó is értékesítésbe kezd, sőt az év második felére akár éttermekben is rendelhetünk omega-3-ban gazdag marhahúst.

Az omega-3 zsírsav kedvező hatással van a koleszterinszintre és a magas vérnyomásra, valamint megelőzi a szívbetegségek kialakulását. Elsősorban a halakban és a növényi olajakban található, és rendkívül kedvező élettani hatása miatt az orvosok a napi ajánlott omega-3 bevitelt 1200 - 1600 milligrammban határozták meg az egyén nemétől, korától és egészségi állapotától függően.

Egy omega-3-mal feldúsított átlagos méretű hamburger körülbelül 200 milligramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, és az íze semmiben sem tér el a természetes marhahúsétól, állítja Drouillard professzor, így ez a módszer megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik az omega-3 bevitelük emelésével szeretnének egészségesen táplálkozni, de például nem kedvelik a halat, és táplálék-kiegészítőket sem akarnak használni.

"Amerikában viszonylag kevés omega-3 zsírsavat tartalmazó halat fogyasztanak a többi proteinhez viszonyítva, ennek egyik oka a hal magas ára, illetve a személyes preferencia. Az amerikaiak a hallal ellentétben nagyon kedvelik a hamburgereket, így ha megnöveljük a marhahús omega-3 zsírsavtartalmát, a fogyasztók drasztikus életmódváltás nélkül egészségesebbé válhatnak" - mondta Drouillard professzor, aki még 1998-ban kezdett el kísérletezni, hogy hogyan lehetne megnövelni bizonyos ételek omega-3 tartalmát.

Ő és tanítványai hosszasan tanulmányozták az omega-3 zsírsavban rendkívül gazdag lenmagolaj gyulladáscsökkentő és diabéteszt megelőző tulajdonságait a szarvasmarhákban. A kutatások azt igazolták, hogy a lenmagolaj hatására jelentős mértékben megnőtt a szarvasmarhák omega-3 szintje. Azonban a marhák emésztőrendszerében az elfogyasztott zsiradékok nagyrészt telített zsírokká alakulnak át, ez az oka annak, hogy a darált marhahús alapvetően kevés omega-3-at tartalmaz.

2013.02.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

13 jó tanács visszérbetegeknek

Ha szedünk is vénát erősítő készítményeket visszeres panaszainkra, az önmagában sosem elég, hiszen életmódváltás nélkül a legjobb tabletta sem tehet csodákat. Mire kell mégis ügyelnünk a mindennapokban? Tippek azoknak, akik visszérrel élnek.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések