Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt a magyarázat az alkohol szívvédő hatására

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Kimutatták már, hogy a mérsékelt szeszfogyasztás határozottan csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát, de a jelenségre még nem találtak magyarázatot. Amerikai kutatók legújabb eredményei szerint az alkohol szívet védő tulajdonságában szerepet játszhat az, hogy a véralvadásban fontos fibrinogén szintjének növekedése mérséklődik. Tochi M. Okwuosa és munkatársai az Arterioszklerózis, Trombózis és Érbiológia 2012 nemzetközi kongresszuson ismertették vizsgálatuk eredményeit. Azt kutatták, milyen összefüggés lehet a véralvadás alapelemei és az alkohol ereket védő hatása között.

A tanulmányhoz a kutatók a CARDIA amerikai vizsgálat adatait elemezték. Ez a hatalmas vizsgálat az Egyesült Államok négy nagyvárosában folyt a múlt század nyolcvanas éveitől, résztvevőinek 55 százaléka nő, 43 százaléka afro-amerikai volt, és a munkacsoport 13 esztendei megfigyelés eredményeiből vonta le következtetéseit.

A véralvadás alapvető elemét, a fibrinogén vérszintjét mérték a megfigyelés kezdetétől a végéig. A fibrinogén a vérben kering, és ha valamilyen sérülés közben trombinnal kerül kapcsolatba, fibrinné alakul. Ez vízben oldhatatlan, laza hálót képez, amelybe mind több sejt beleépül és kialakul az a vérlepény, amely ilyen sérülés esetén életet ment, de ha ereket zár el fokozatosan, az az érelmeszesedés végzetes folyamatát jelenti.

A fibrinogén a gyulladásban is szerepet játszik, és az is kiderült, hogy az életkor előrehaladása során szintje növekszik. A mérések igazolták, hogy az alkoholt rendszeresen és mértékletesen fogyasztó férfiak fibrinogénszintjének növekedése kisebb mértékű, mint alkoholmentesen élő társaiké, sőt a hatás nők esetében még kifejezettebben érvényesült. A munkacsoport szerint ez lehet egyik magyarázata az alkohol szívet védő tulajdonságának. A kutatók leírták, hogy a fibrinogén szint azokban a résztvevőkben nőtt a legkifejezettebben, akik valamilyen okból a vizsgálat közben abbahagyták az alkohol fogyasztását.

2012.05.31 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések