Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Itt a koleszterinszegény tojás

kategória: Koleszterin, Táplálkozás

Az egész világon sokan valósággal száműzték étrendjükből a tojást a szívet védő diéta megtartása végett. Az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma most megnyugtatásul közölte, hogy az utolsó évtizedben az amerikai tyúktojások koleszterintartalma jelentősen csökkent, D-vitamin-tartalma pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt.

Az angolszász országokban hagyományos a tartalmas reggeli, s ennek fontos eleme a tojás. Az utóbbi időben a táplálkozástudomány egyes képviselői a nagy angol reggeli szokásának egészséges mivoltát is kétségbe vonták, még többen pedig azt terjesztették, hogy a tojásban lévő koleszterin növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Amerikai szakértők ezért már 2002-ben a legjobb laboratóriumokban tesztelték a tojás kalóriatartalmát, illetve a benne lévő átlagos koleszterin- és D-vitamin-mennyiséget. Ezt a korábbi adatot szembesítették a mérés megismétlésének eredményeivel.

Az eredmény a szakértőket is meglepte. Ma egy nagy tyúktojásban átlag 186 milligramm koleszterin található, 14 százalékkal kevesebb, mint tíz esztendeje. A mostani tyúktojások 41 nemzetközi egység D-vitamint tartalmaznak, ez pedig 64 százalékkal több, mint egykoron. "Ezek a változások igen kedvezőek" - hangsúlyozta Jacob Exler táplálkozáskutató. Emlékeztet arra, hogy a 2010-ben megjelent amerikai táplálkozási irányelvek szerint naponta maximum 300 milligramm koleszterint tartalmazhat a táplálék. "A tojás az egészséges vegyes táplálkozás alapvető eleme" - mondta Exler. Nemcsak D-vitamint, hanem sok más vitamint és nyomelemet is tartalmaz.

A kutatók szerint az amerikai mezőgazdaságban ma lényegesen kedvezőbb összetételű tápot adnak az állatoknak, mint korábban. Van, ahol a baromfitápba eleve D-vitamint is tesznek, ez magyarázhatja az igen jelentős mértékű javulást.

2011.04.12 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések