Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bőr alá ültethető vérvizsgáló eszköz

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Svájci tudósok olyan apró, bőr alá ültethető vérvizsgáló szerkezetet fejlesztettek ki, ami a vértesztek eredményeit azonnal mobiltelefonra is továbbítja. Az alig 14 milliméter hosszú, vezeték nélküli prototípus egyidejűleg akár öt különböző véralkotó anyagot is képes ellenőrizni. Az eszköz a vizsgálati eredményeket Bluetooth technológia segítségével és rádióhullámokon keresztül továbbítja a kezelőorvosnak. A tudósok remélik, hogy a kompakt vérteszt négy éven belül mindennapi szinten is elérhető lesz. Az akár több hónapig is folyamatosan használható eszközt úgy alkották meg, hogy egy fecskendő segítségével a bőr alatti szövetekbe lehessen juttatni. A végtagokba vagy a hasi területre beültetett szerkezet ezek után automatikusan elvégzi a vérteszteket.

Bár több kutatócsoport is megpróbálkozott már beültethető vizsgálati eszközök kifejlesztésével, a mobil vérteszt megálmodói, Giovanni de Micheli professzor és Sandro Carrara szerint az ő fejlesztésük azért egyedi, mert egyszerre több különböző marker jelenlétét tudja megvizsgálni. "Emiatt az eszköz rendkívül alkalmas az olyan krónikus állapotok megfigyelésére, mint a magas koleszterinszint és a cukorbetegség. Ezen kívül a kemoterápiához hasonló radikális gyógyszeres terápiák hatását is jobban le lehet mérni vele" - mondták a tudósok. Így a beteg egyéni tolerancia-szintjét figyelembe véve lehet összeállítani a kezeléseket és nincs szükség a rendszeres vérvizsgálatokra, valamint a gyógyszerek adagolását meghatározó kor- és súlytáblázatokra.

Az állatkísérletek során az eszköz képes volt nagy pontossággal meghatározni a vér koleszterin- és vércukorszintjét, valamint más, a diagnózis és megfigyelés szempontjából fontos markereket. A tudósok remélik, hamarosan megkezdődhetnek a klinikai tesztek az intenzív osztályon kezelt pácienseken - akiknek amúgy is állandó, folyamatos megfigyelésre és rendszeres vérvizsgálatokra van szükségük.

2013.03.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések