Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Biciklizni jó!

kategória: Sport, sport-egészségügy , Táplálkozás

A kerékpározás kiváló ízületkímélő kardiovaszkuláris edzésnek számít, hiszen egy harmincperces kocogással, vagy akár egy kosárlabdameccsel ellentétben akár hosszú órákon át lehet biciklizni anélkül, hogy megfájdulnának a lábízületek.

Bár ez a mozgásforma egyértelműen kíméli az ízületeket, a hosszú távú fizikai aktivitás azonban egy újabb problémát vet fel: hogyan kell a testünket megfelelő módon hidratálni és táplálékkal ellátni az órákon át tartó kerékpározás során? Mozgásszakértők és dietetikusuk szerint a két óránál hosszabb biciklizések alkalmával komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a fokozott igénybevétel mellett mire van szüksége a szervezetnek, hiszen a megerőltető és hosszú edzések, tekerések előtt, közben és után is szükség van tápanyagbevitelre.

Ez nem is olyan egyszerű, mint elsőre hangzik, ugyanis az edzést megelőzően csak annyi kalóriát lehet bevinni, amennyitől még nem válik kényelmetlenné a kerékpározás, mozgás közben pedig épp annyi kalóriára van szüksége a szervezetünknek, amennyit hasznosítani tudunk. Körülbelül két órával a tekerés előtt 4,5-5,5 dl folyadékra van szükségünk.

Amy Jamieson-Petonic, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint a hosszú távú biciklizések során sportitalokkal vagy felvizezett gyümölcslevekkel érdemes hidratálni, amiből elegendő szénhidrátot tud felvenni a szervezet. Ezen kívül a szilárd tápanyagra is különös gondot kell fordítani, tekerés előtt könnyű, de szénhidrátban gazdag táplálékot kell magunkhoz venni, erre tökéletes lehet például egy banán.

Tipp

Miért ajánljuk a kerékpározást? Olvassa el korábbi cikkünket a témában, melyben a HáziPatika.com munkatársai mesélik el kerékpáros élményeiket!Hosszabb távú biciklizés közben óránként legalább fél liter folyadékot kell inni, különösen meleg időben, mivel azonban a folyadék nagyon gyorsan felszívódik, ezért ajánlatos tekerés közben enni is egy keveset, hogy a felszívódás folyamata lelassuljon. Menet közben érdemes energiaszeletet fogyasztani, mivel ezek szénhidrátban gazdag tápanyagok, ráadásul proteint is tartalmaznak.

2011.04.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések