Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ismét félrevezető körlevél: infarktus-megelőzés meleg vízzel?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Hitek, tévhitek, Szív- és érrendszeri betegségek

Mielőtt gondolkodás nélkül továbbküldenénk a postaládánkba érkező körleveleket, jó, ha kicsit megkérdőjelezzük valóságtartalmukat. Egy egészségügyi témájú lánclevelet szedtünk ízeire, ami a napokban érkezett szerkesztőségünkhöz.

Körlevél a netről: "Infarktus és a meleg víz ivása"


A fenti címmel érkező körlevél újszerű megközelítésben vizsgálja az étkezés és a folyadékfogyasztás szerepét egészségünkre nézve: arra biztat, hogy az infarktus elkerülése érdekében inkább meleg folyadékot fogyasszunk reggeli, ebéd és vacsora után, mintsem hideg szomjoltókat.

Jó tudni!

Az infarktus kockázatát valóban növelheti a nagy mennyiségű koleszterin- és triglicerid-fogyasztás - az érelmeszesedés fokozása révén. Ilyenkor az erek falában történik az elváltozás, az erek belső átmérője csökken, ez okoz véráramlási akadályt. A koszorúerek hirtelen elzáródása ennek következményeként alakul ki, ez az infarktus. Olvasson többet róla Betegséglexikonunkban!

A levélben magyarázatot is kapunk a tanács mellé, a szerző szerint ugyanis a hideg italok megszilárdítják a zsírokat az ételben, ettől lassulnak az emésztési folyamatok, a belek falán a megdermedt zsír lerakódik, és így elősegíti a rák és a szívinfarktus kialakulását.

Mi az igazság?

A körlevelet megmutattuk dr. Regős András háziorvosnak, aki a HáziPatika.com kérdésére elmondta, a körlevéllel kapcsolatban elsősorban a zsírok lerakódásáról és az emésztésről szóló zavaros okfejtést kellene tisztázni.

"A zsírokat a vékonybélben emésztjük meg, az epesavak hatására apró zsírcseppekre esnek szét, majd ezek további emésztése a lipáz enzimek segítségével történik. A trigliceridek zsírsavakra és glicerinre bomlanak, a felszívódás a vékonybélben történik. A 'zsírok' a belek falán azonban nem rakódnak le. Az enzimek működését persze befolyásolja a hőmérséklet, azonban a testben uralkodó hőmérséklet gyakorlatilag állandó, ezt érdemben nem befolyásolja egy pohár hideg ital. Elméletben lehet annyi jeges vizet inni, ami már lassíthatja az emésztést, de később a test visszanyeri a hőmérsékletét, és a zsírok felszívódnak" - magyarázza a háziorvos, aki annyiban azonban igazat ad a körlevélnek, hogy az infarktus tüneteivel kapcsolatban viszont használható információkat közöl.

"Amit a szívinfarktus tüneteiként írtak le, sok szempontból helyes. Az emberek nagyon keveset tudnak a betegségekről, sajnos gyakori, hogy valaki típusos infarktus tünetekkel ki akarja várni a másnapot, hátha elmúlik a fájdalma. Ez a késlekedés pedig az életébe kerülhet. A mellkasi nyomó, szúró, égető fájdalom, ami sugározhat a vállak, karok, áll, has és hát felé, az infarktus jele lehet, érdemes azonnal orvost hívni. Talán aki a panaszokat elolvassa, valamit mégiscsak profitálhat ebből a körlevélből..." - teszi hozzá a szakember.

Korábbi híreink a hamis körlevelekről:
Ne dőljön be a körlevélnek: megnyálazott gyufával ne távolítson el kullancsot!
Félrevezet a mentős körlevél

Animáció: HáziPatika.com

Kiss Verus

2010.11.15 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Intimtorna

A tornaórák rendszeres látogatása, a mell és a popsi feszesítése, a has edzése mind nőies énképünket szilárdítja, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról az izomcsoportról, amelynek erősítése szintén önbizalmunkat építi.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések