Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok só kétségkívül emeli a vérnyomást

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A sóban gazdag diéta hatásait vizsgálták a Harvard Egyetem (Boston, Egyesült Államok) munkatársai. Rövid távon nem jelent hátrányt a mértéktelen chips-evés, de évek alatt nagyban károsodnak az erek, és kialakul a magas vérnyomás.

A Circulation legutóbbi számában megjelent tanulmány megerősítette azokat a szakmai ajánlásokat, melyek szerint az étrend sótartalmának megszorítása csökkenti a magasvérnyomás-betegség, ezzel pedig a szív- és érrendszeri betegségek (például szívroham, stroke) kockázatát. Dr. John Forman és munkatársai 5556 holland férfi és nő sófogyasztási szokásait tanulmányozták hat éven keresztül.


A vizsgálat kezdetekor egyik résztvevőnél sem találtak vérnyomásbeli rendellenességeket. A tanulmányozott időszak végén mindegyik alanytól vizeletmintát vettek, ebben nézték a húgysav és az albumin szintjét, mely paraméterek összefüggést mutatnak az érkárosodás mértékével.

A vizsgált időszakban 878 új magas vérnyomásos esetet diagnosztizáltak. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknél nagyobb volt a sóbevitel, magasabb volt a vizelet albumin- és húgysavtartalma. E két mérőszám megemelkedése összefüggést mutatott a magas vérnyomással is. Azok, akik naponta 6200 mg nátriumot fogyasztottak, 21 százalékkal nőtt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen 2200 mg-nál kevesebbet fogyasztottak.

Mindazonáltal a só többségét nem a sószóróval, hanem a készételekkel visszük be, amelyek elkészítése során igen nagy mennyiségű sót használnak fel. Ez megnehezíti, hogy alatta maradjunk a kívánatos mennyiségnek (2300 mg).

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések