Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A sok só kétségkívül emeli a vérnyomást

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A sóban gazdag diéta hatásait vizsgálták a Harvard Egyetem (Boston, Egyesült Államok) munkatársai. Rövid távon nem jelent hátrányt a mértéktelen chips-evés, de évek alatt nagyban károsodnak az erek, és kialakul a magas vérnyomás.

A Circulation legutóbbi számában megjelent tanulmány megerősítette azokat a szakmai ajánlásokat, melyek szerint az étrend sótartalmának megszorítása csökkenti a magasvérnyomás-betegség, ezzel pedig a szív- és érrendszeri betegségek (például szívroham, stroke) kockázatát. Dr. John Forman és munkatársai 5556 holland férfi és nő sófogyasztási szokásait tanulmányozták hat éven keresztül.


A vizsgálat kezdetekor egyik résztvevőnél sem találtak vérnyomásbeli rendellenességeket. A tanulmányozott időszak végén mindegyik alanytól vizeletmintát vettek, ebben nézték a húgysav és az albumin szintjét, mely paraméterek összefüggést mutatnak az érkárosodás mértékével.

A vizsgált időszakban 878 új magas vérnyomásos esetet diagnosztizáltak. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknél nagyobb volt a sóbevitel, magasabb volt a vizelet albumin- és húgysavtartalma. E két mérőszám megemelkedése összefüggést mutatott a magas vérnyomással is. Azok, akik naponta 6200 mg nátriumot fogyasztottak, 21 százalékkal nőtt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen 2200 mg-nál kevesebbet fogyasztottak.

Mindazonáltal a só többségét nem a sószóróval, hanem a készételekkel visszük be, amelyek elkészítése során igen nagy mennyiségű sót használnak fel. Ez megnehezíti, hogy alatta maradjunk a kívánatos mennyiségnek (2300 mg).

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések