Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ismerje meg az INBÉ kódokat!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Táplálkozás

Július elsejétől átfogó kampányban mutatják be az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) kódokat a táplálkozási szakemberek. Ráadásul ezeken a jelöléseken kívül a kiegyensúlyozott életmóddal kapcsolatos tudatos szemlélet is népszerűsítik, nemcsak az élelmiszerek csomagolásán, de a weben és a Facebookon is. A kampány keretein belül izgalmas kóstoltatásokra is sor kerül majd, ahol a vásárlók további ismereteket szerezhetnek az élelmiszereken lévő jelölésről, a leglényegesebb tápanyagokról és a mértékletesség fontosságáról.
"Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend" - emelte ki dr. Lelovics Zsuzsanna dietetikus, aki szerint a legfontosabb a megfelelő ismeretek megszerzése, ezek beépítése a hétköznapokba. A szakember szerint vannak ugyan olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani, de az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. A dietetikus szerint a lakosság sok esetben még mindig téves információkkal rendelkezik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról.

A magyar vásárlók közel 60 százaléka megnézi a csomagoláson lévő tápanyag-információkat, és viszonylag hosszú időt (47 másodpercet) töltenek válogatással - derült ki egy nemrég lezajlott nemzetközi kutatásból. Az INBÉ rendszert egyre többen ismerik, és sokan alkalmazzák tudatosan: a válaszadók háromnegyedénél az INBÉ a jó irányba befolyásolja a vásárlási döntést.

Az INBÉ jelölés segítséget jelent a vásárlók számára a helyes mérték megtalálásához, hiszen megmutatja, hogy az adott termék egy adagjának elfogyasztása során milyen mennyiségben visszük be a fő tápanyagokat (energia, cukor, zsír, telített zsírsav, nátrium - azaz konyhasó) a szervezetünkbe. A mennyiségen túl a teljes napi beviteli érték százalékos arányát is jelzi, segítségével tehát könnyen kialakíthatjuk a személyes és családunk kiegyensúlyozott étrendjét.

2010.06.25 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések