Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ismerje fel az időskori vérszegénységet!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképző szervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát. Ez pedig idős korban gyorsabban érezteti hatását, és nem csak fáradékonyság formájában: előfordulhat szédülés, szívelégtelenség, légszomj is. Ráadásul előrehaladott életkorban gyakoribbak a saját immunrendszer támadásai, például az autoimmun vészes vérszegénység - tudhatjuk meg dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától.

Csontvelői elégtelenségből adódó vérszegénység
Átmeneti, vagy tartós vérképzési, csontvelői elégtelenség, a vérsejtek csökkenését eredményezi. Ez akár a fehérvérsejtekre, vérlemezkékre, vörösvérsejtekre önmagában, de akár mind a három sejtvonalra egyszerre is kiterjedhet. Leggyakrabban különböző közvetlen károsító tényezők, gyógyszerek, sugárzás, fertőzések, immunológiai betegségek, illetve rákos megbetegedések okozzák, ha csontvelő áttétet képeznek.
Annak is vörösvérsejtszám csökkenés, vérszegénység lesz a következménye, ha valamelyik sejtszám nagyon felszaporodik a többiek hátrányára (leukémia).

Vashiányos vérszegénység
Jóval gyakoribb idős korban a krónikus vashiányos vérszegénység, aminek az oka leggyakrabban a gyomor-bélrendszer rosszindulatú daganata, amely vérzést okoz. Ez sajnos nem mindig vehető észre, mert nem változtatja meg széklet színét - ha folyamatosan kicsi a vérzés, azt egyedül laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni. Nagyobb vérzésnél - attól függően, hogy a gyomorból, vagy a bél valamely szakaszából indul ki - már a székletben is látható: ha a gyomorban van a vérzés, akkor az emésztett vér feketére festi a székletet (szurokszéklet), ha a vastagbélből, végbélből vérzik, akkor friss piros vér keveredik, vagy rárakódik a székletre. A rákszűrő vizsgálatoknak is része a székletből történő vér kimutatása - fejti ki Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Autoimmun vérszegénység
Gyakoribb az életkor előrehaladtával, mint fiataloknál a B12 vitaminhiány okozta vérszegénység, amit "vészes vérszegénységnek" is hívnak. Ebben a betegségben a gyomor nyálkahártyája beteg, sorvadt, és ezért nem tud termelni egy fehérjét, ami szükséges a B12 vitamin felszívódásához, ami pedig a vörösvérsejtképzéshez nélkülözhetetlen. A gyomor megbetegedését pedig a sejtek ellen termelt ellenanyag, un. autóantitest okozza. Tehát, a vészes vérszegénység egy autoimmun megbetegedés, vagyis saját immunrendszerünk tévedésből a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei ellen termel ellenanyagot.

Egy másik, vérszegénységhez vezető ok az, amikor bár nincs vérzés, elegendő a vasbevitel, és még van is vas a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi azt felhasználni a vérképzéshez, és a bélrendszerből sem engedi felszívódni ezt az anyagot. Általában krónikus vérszegénységnél alakul ki, és krónikus betegségekhez társul (krónikus fertőzések, tüdőbetegségek, ízületi gyulladásos betegséget, máj-, és vese betegségek, autoimmun kórképek, különböző anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség). Időseknél mindenképpen gondolni kell a rákos megbetegedésekre is, mivel gyakorlatilag valamennyi rosszindulatú daganat, krónikus vérszegénységet okoz.

Az idős szervezet nehezebben tud alkalmazkodni a vérszegénységhez, így előbb jelentkeznek anginás szívpanaszok,légszomj, szívelégtelenség tünetei. Éppen ezért az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válnak a szűrővizsgálatok, ugyanis sok betegség kezelhető, gyógyítható 75 év felett is, de legalább a beteg szerv károsodásának lassítása elérhető, és a szövődmények megelőzhetők.

Az életminőségen tehát nagyon sokat lehet javítani az időben elkezdett kezelésekkel, ezért idősebb korban semmiképp sem szabad átsiklani ezeken a gondokon, így probléma esetén érdemes orvoshoz fordulni, és a rendszeres kontrollon részt venni!

2013.08.06 00:02:00

forrás: Trombózisközpont


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések