Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az értékek fogyasztanak

kategória: Elhízás, Pszichológia

Azok a nők, akik egy 15 perces írásgyakorlat során olyan értékekről írtak, mint a szoros kapcsolat, a zene vagy a vallás, többet fogytak az elkövetkező négy hónapban, mint azok, akik nem élték át ezt a tapasztalatot. Ezt igazolják a Stanford Egyetem legújabb kutatásai. "Tudjuk, hogy a saját integritásunkat magunk is erősíthetjük. Emlékeztethetjük magunkat például arra, hogy mennyire szeretjük a gyerekeinket" - mondta az eredmény kapcsán Christine Logel, a Waterloo Egyetem munkatársa, aki Geoffrey L. Cohen vezetésével végezte a vizsgálatot.

A tanulmányba a kutatók 45 olyan hallgatónőt vontak be, akiknek a testtömegindexe (BMI) 23 vagy afeletti volt. (A BMI 18,5 - és 24,9 közötti érték esetén tekinthető normálisnak. A kísérletben résztvevők 58 százaléka ezt figyelembe véve túlsúlyos vagy elhízott volt.) A nők ezután egy listát kaptak, amelyen bizonyos társadalmi értékeket soroltak fel, mint például a vallás, a politika, a kapcsolatok, vagy a kreativitás. Az önkéntesek egyik csoportját megkérték, hogy 15 percig írjanak arról, hogy ezek közül mely értékeket tartják fontosnak magukra nézve. A másik csoportnak viszont arról kellett írnia, hogy mások mit tartanak ezek közül fontosnak. Az eredményekből kiderült, hogy 1-4 hónapnyi idő elteltével az első csoport 1,54 kg-ot, míg a kontrollcsoport csak 1,25 kg-ot fogyott.

"Az, hogy hogyan érezzük magunkat, nagyon befolyásolhat bennünket - állítja Christine Logel. - Úgy gondoljuk, lehetséges, hogy ez a kezdeti lökés valamilyen rekurzív folyamatokat indít be. Lehet, hogy valamelyik nő, aki fontos dolgokról írt, hazament és otthon is jó dolgokat gondolt magáról, emiatt nem kellett ennie, hogy jobban érezze magát. Majd másnap sem folytatta a nassolást."

Az eredmények ellenére a módszer alkalmazása a társadalom egészében még korai lenne. A kísérletben résztvevő nők nem is tudták, hogy az értékek leírása miatt jobban kellett volna érezniük magukat.

2012.01.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések