Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Intenzív fénnyel a szívroham ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Sok kezelési vagy megelőzési módja van a szívrohamnak: CPR, vérhígítók és egyebek. A Colorado Egyetem kutatói most egy további lehetséges módszert is találtak, az intenzív fénnyel történő kezelést. "A tanulmány azt sugallja, hogy az erős fény vagy akár a napfény is csökkentheti a szívroham kockázatát, illetve annak következményeit - mondta Tobias Eckle, a kutatás vezetője. - Ez a betegek esetében azt jelenti, hogy a kórházi szobákba besugárzó napfény csökkentheti a szívrohamon átesett betegek tüneteit."

A titok a test belső órájában, vagyis a cirkadián ritmusban, a szervezet élettanilag összehangolt ritmusában rejlik, ami az éjszakai sötétséghez és a nappali világossághoz kapcsolódik. Ez az "óra" szabályozza a fehérjék jelenlétét is az agyban. De fehérjék nemcsak az agyban vannak jelen, hanem az egész szervezetben, a szívben is. A szakértők felfedezték, hogy az úgynevezett Period 2 fehérje döntő szerepet játszik a szívroham utáni időszakban a regenerálódásban.


A szívroham alatt ugyanis a szív alig vagy egyáltalán nem jut oxigénhez, ami miatt megváltozik anyagcseréje, zsíralapúról cukor alapúra áll át. Enélkül a változás nélkül azonban a szív sejtjei károsodnának vagy elhalnának. A kutatók szerint ebben a folyamatban létfontosságú ez a fehérje, ami segít a zsírt cukorrá alakítani, és hatékonyabbá teszi a szív anyagcseréjét. Az pedig eddig is ismeretes volt, hogy a Period 2 fehérje az állatokban és emberekben is napfény hatására aktiválódik.

A folyamat jobb megértése érdekében és jövőbeli kezelések kifejlesztése reményében azonban a kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség. A tanulmány a Nature Medicine oldalain jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Befolyásolható szexuális potenciák

Jó lenne, ha erotikus vágyainkat, szexuális képességeinket, a gyönyör adását és fogadását nem befolyásolná idősebb korunkban sem a feszített munka, idegeskedéseink, stresszes óráink, fájdalmaink, örömeink, vagy egy szimpla közlekedési dugóval járó nyűg.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések