Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Intelligens otthont terveztek a demenseknek

kategória: Gondolta volna?, Öregedés, Vészhelyzetek, katasztrófák

Öt éven belül elérhetővé válhatnak azok az innovatív "okos" érzékelő rendszerek, amelyek segítségével az Egyesült Államok 700 000 demenciában (szellemi leépülésben) szenvedő lakosa önálló életet folytathat otthonában.

A rendszer szorosan nyomon követi az illető mozgását és cselekedeteit otthonában. Hangjelzéseket ad ki (például emlékeztet a csap elzárására vagy a sütő kikapcsolására), közvetlenül képes lámpákat és berendezéseket ki-bekapcsolni a potenciális veszélyek elhárítása érdekében.

A Bath Egyetemen, a Műszaki és Fizikai Tudományok Kutatási Bizottsága (EPSRC) támogatásával kifejlesztett rendszer speciális érzékelővel, elektronikával és információs technológiával rendelkezik. Két ápolóotthonban állítottak fel tesztelésre ilyen rendszert Londonban és a nyugati országrészben, amelyek immáron egy éve sikeresen működnek. Ezek a tesztek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy otthonokban felállítva az ilyen rendszerek segíthetnek a dementiában szenvedőknek biztonságosan és kontrolláltabban élni. Különösen az egyedül élő betegek számára lehet hasznos.

Javítja a demenciában szenvedők életminőségét, emellett csökkenti a családtagokra, a szakápolókra nehezedő felelősséget, és az egészségügyi költségeket. A rendszer felállított makettje megtekinthető az EPSRC "Pioneer 09" kiállításán, amelyet március 4-én tartottak a londoni Olympia Konferencia Központban.

"Fő célunk az volt, hogy egy olyan kreatív műszaki megoldást találjunk, amely valódi emberek valódi szükségleteinek tesz eleget. A lényeg, hogy az emberek megsegítésére összpontosítsunk, és ne akarjuk elvenni tőlük a döntéshozatalt" - közölte Roger Orpwood professzor, a rendszer kifejlesztésének vezető tudósa.


Elképzelhető, hogy a rendszer az otthonokban egyszerűen konnektorba dughatóan fog működni, minimális láthatósággal vagy tolakodással. A személyes szükségletekre szabottság a cél, és annak biztosítása, hogy minél jobban hasonlítson egy bentlakó ápolóhoz. Például a hangjelzések a rokonok vagy barátok hangján közölhetnek nyugtató üzeneteket és próbálnak hatni a viselkedésre. A rendszereket egészségügyi szakemberek távolról is felügyelhetik számítógépek segítségével.

Orpwood professzor szerint: "A következő lépés annak elérése, hogy nem műszaki szakemberek, ápolók is karban tarthassák a rendszert. Ha találunk hozzá gyártókat, akár öt éven belül megjelenhetnek az emberek otthonában."

Animáció: HáziPatika.com

2009.03.10 17:02:05

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések