Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyenesen a tüdőbe!

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

A tüdőrák évente körülbelül 1,5 millió ember halálát okozza világszerte - többét, mint a mell-, a bél-, a hasnyálmirigy- és a prosztatarák együttvéve. Ez részben annak tudható be, hogy a betegséget sok esetben már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek a műtétre és az intravénás kemoterápiára szűkülnek.

Az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem kutatói olyan hatóanyag-közvetítő rendszert fejlesztettek ki, mely lehetővé teszi a kemoterápiás gyógyszerek célzottabb, inhaláción keresztüli alkalmazását. A készítmény így jobb eséllyel jut el a tüdőben burjánzó ráksejtekhez. A Rutgers és az Oregoni Állami Egyetemen végzett állatkísérletek alapján az új módszer jelentősen csökkenti az egészséges tüdő- és egyéb sejtek károsodását, miközben javítja a tumor elleni hatást.


"Létfontosságú, hogy minél hatékonyabb és biztonságosabb módszerre bukkanjunk a tüdőrák kezelésében" - fogalmazott Tamara Minko, a Rutgers gyógyszerészeti karának professzora, illetve a New Jersey-i Rákkutató Intézet munkatársa, aki csapatával 2006 óta dolgozik a projekten, ám a "korlátozott hatékonyság és a mérgező mellékhatások jelentősen behatárolták a kutatási lehetőségeket".

Minko professzor elmondása alapján a tüdőrákra adott klasszikus kemoterápiás kezelés során a gyógyszerek felhalmozódnak a májban, a vesében és a lépben, így sokkal kevesebb jut el belőlük a tüdőig. Jelen tanulmány szerint viszont az inhalációs terápia 83 százalékos hatóanyag-célbaérést nyújt az intravénás injekció 23 százalékos eredményéhez képest. A kutatócsoport jelenleg is használt rákellenes szerek nanorészecskéit és apró gátló molekulákat alkalmazott a négy hónapos állatkísérlet idején, amelynek beszámolója a Journal of Controlled Release című szakfolyóiratban jelent meg. Az inhalációval kezelt tüdőrákos egerek daganatai gyakorlatilag eltűntek.

A következő lépésben klinikai teszteket végeznek majd az emberi szervezetre gyakorolt hatás mérésére. Minko professzor szerint az inhalációs hatóanyag-bevitel olyan egyszerű is lehet a hétköznapokban, mint az asztmások pumpás aeroszolja.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések