Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ingyenes influenzaoltás: október végén

kategória: Nátha-influenza

Október második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina, amely egy évre nyújt védelmet a megbetegedés ellen. A nem ingyenes oltóanyagok közül már van olyan, amelyet meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban.


Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban.

Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és a gyerekek, továbbá azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben élnek, illetve dolgoznak. A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyen esetben a család többi tagja biztosíthat közvetett védelmet a babának azzal, hogy magukat beoltatják.

Az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője. Az előző szezonban összesen 22 nem kívánatos mellékhatást jelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket. Ezek mellett egy 62 és egy 73 éves férfi halála ügyében indítottak vizsgálatot. Kiderült, mindkettejüknek több alapbetegségük is volt, és haláluk nem hozható összefüggésbe a védőoltással.

Évente átlagosan 200 ezer-500 ezer ember hal meg a világon influenza következtében. Magyarországon az előző szezonban 350 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, és nagyjából ugyanennyien lehettek azok, akik megbetegedtek, de nem mentek orvoshoz.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.01 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább


Szponzorált hirdetések