Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ingyen, illetve nagy kedvezménnyel oltják a lányokat HPV ellen Solymáron

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, HPV, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

A 14-15 éves leányokat oltanak be méhnyakrák ellen a tízezer lakosú Solymáron. A Pest megyei település önkormányzata azt a döntést hozta, hogy ha a szülő vállalja az 3 adagos oltási sor első oltását, akkor a második és harmadik adag beadásának költségét az önkormányzat átvállalja. Mivel azonban vannak családok, ahol egyetlen vakcinát sem tudnának megfizetni, azért a szociálisan rászoruló családok lánygyermekeinél átvállalják mindhárom oltás költségét

"Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek, amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyik legtöbb áldozatot szedő betegség és az egyetlen olyan rákos női megbetegedés, amely ellen most már létezik védőoltás" - jelentette be Dr. Szente Kálmán, Solymár Nagyközség Önkormányzatának polgármestere.

A méhnyakrák elleni oltási programban való részvételre összesen 120 lány jogosult Solymáron. Az első vakcinákat még novemberben beadják, az oltási sor 1 hónappal később folytatódik, a harmadik (befejező) vakcinát pedig 2009 áprilisában kapják meg a lányok.

A méhnyakrák halálozási aránya Magyarországon 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig a méhnyakrák, - az emlőrákkal ellentétben - napjainkban már megelőzhető. A méhnyakrák Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. 2007-ben hazánkban körülbelül 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel - olvasható a település sajtóközleményében.

2008.11.05 12:53:57

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések