Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Influenzaoltás szívinfarktus ellen?

kategória: Influenza (világ)járvány, Szív- és érrendszeri betegségek

Évszázadok óta ismeretes, hogy az érelmeszesedés különleges gyulladás az érrendszerben, és arra is voltak adatok, hogy az olyan heveny gyulladással járó fertőzések, mint az influenza ugyancsak szerepet játszhatnak ebben a folyamatban. Érthető, hogy a kutatókat érdekelte: az influenza ellen kifejlesztett és hatásos oltás csökkenti-e a szívinfarktus esélyét vagy szövődményeinek kockázatát.

Rudolf Virchow német kórboncnok a XIX század közepén leírta, hogy az érelmeszesedés különös, lassú gyulladás, amelynek folyamatában először zsíros anyag rakódik le az ütőerekben, majd az elmeszesedik, az ér beszűkül, elzáródik és a koszorúerek esetén kialakul a szívizom elhalása, az infarktus.

A klinikai megfigyelés fölhívta a kutatók figyelmét arra, hogy a lassú gyulladásokkal szemben a hirtelen gyulladásos betegségek, mint az influenza, az érelmeszesedéses érszakaszokban jelentősen fölgyorsíthatják a beszűkülés folyamatát, és szívrohamhoz vezethetnek. Thaiföldi szívgyógyászok Arintaja Prommintikul vezetésével ezért azt tanulmányozták, hogy az influenza ellen adott oltás csökkenti-e szívroham bekövetkezése esetén a súlyos szövődmények kifejlődését.

A kardiológiai klinikára két hónap alatt heveny infarktus miatt bekerült 439 önként vállalkozó beteget vizsgáltak. Véletlenszerű sorrendben az egyik csoport a legkorszerűbb infarktuskezelést kapta, a másik csoport tagjainak ezen kívül influenza ellenes oltást is adtak. Mindegyik beteg megkapott minden, a szívinfarktus kezelésére jelenleg javasolt gyógyszert, szükség esetén koszorúér-tágítás vagy műtét is történt. Azt vizsgálták, hogy a két csoport között volt-e különbség a folytatásban: a szívelégtelenség kifejlődésében, az infarktus ismétlődésében, az esetleges szívhalálban.

Az influenzaoltással is kezeltek között egyötödével ritkábban fordultak elő a súlyos, infarktussal kapcsolatos szövődmények, mint a másik csoport tagjaiban. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség pontosabb következtetések levonása végett, de az eredmények biztatóak.

2011.08.11 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések