Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Influenzakövetés az interneten

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

A Google a világháló hatalmát felhasználva próbálja nyomon követni az Egyesült Államokban az influenza-járványkitöréseket. A keresések alapján próbálják meghatározni a betegség terjedését.

A Google Flu Trends, az internetes óriás legújabb, kedden bemutatott eszköze számolja a google-os influenzával kapcsolatos kereséseket, és ezek alapján becslést készít az influenzakitörésekről mind az 50 államban. "Megállapítottuk, hogy nagyon szoros a kapcsolat a keresés gyakorisága és az influenzás tünetektől szenvedő betegek száma között heti bontásban" - olvasható a Google hivatalos blogján. "Ha mindennap követjük az influenzával kapcsolatos kereséseket, meg tudjuk becsülni, hányan szenvednek influenzaszerű megbetegedésben."

A Google elárulta, hogy eredményeit megosztja az atlantai székhelyű amerikai Járványügyi és Betegségellenőrzési Központtal (CDC) is, melynek saját influenza-követő rendszere van. "Kiderült, hogy a hagyományos influenza figyelő rendszernek 1-2 hétig tart az adatok gyűjtése és közzététele, míg a Google-os keresési eredményeket automatikusan nagyon gyorsan meg lehet számlálni" - állítja a Google. "A CDC-vel együttműködve megállapítottuk, hogy a keresőn alapuló becslések szoros egyezést mutatnak a CDC megfigyelési adataival" - folytatódik a blog. A cég figyelmeztetett, hogy a google.org/flutrends címen elérhető Google Flu Trends egyelőre még kísérleti vállalkozás, ám a jövőben talán más betegségek terjedésének megelőzését is szolgálhatja.

"A járványügyi szakemberek számára különösen izgalmas a fejlesztés, mivel a járványkitörés időbeni észlelése csökkentheti a megfertőződő betegek számát" - mondta a Google. "Naprakész influenzabecslésünk segítheti a tisztiorvosok és az egészségügyi szakemberek dolgát a szezonális járványok - és a remélhetőleg sohasem bekövetkező - világjárvány esetén" - tette hozzá.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.17 09:54:24

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések