Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Influenza és baktérium, a halálos páros

kategória: Fertőző betegségek, Nátha-influenza

Az influenza és a baktériumok kombinációja akár halálos kimenetelű is lehet. A Bécsi Egyetem Max F. Perutz Laboratórium és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói a Science legutóbbi számában megjelent tanulmányukban azt részletezték, milyen súlyos károkat okozhatnak a baktériumok az influenzás betegek tüdejében. A kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy újfajta alternatív kezelési módszereket kell kifejleszteni az influenzával összefüggő bakteriális fertőzések kezelésére, hogy meg lehessen előzni a maradandó tüdőkárosodást.


Az influenzát az influenzavírus fertőzése okozza, amely főként a felső légutakat, vagyis az orrot, a garatot és a hörgőket támadja (ritkán a tüdőt is). Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a népesség körülbelül 5-15 százalékát érinti felső légúti fertőzés a szezonális influenzás időszakokban, és évente 250-500 ezer ember hal bele a betegségbe. Az influenzások halálozásának fő oka azonban valójában a másodlagos bakteriális fertőzés.

Amikor valaki influenzavírussal fertőzött, megnő a fogékonysága a bakteriális fertőzésekre. Az egyik baktérium, amelyet az immunrendszer normális körülmények között kordában tart, a Legionella pneumophila. Bizonyos körülmények között, például influenzás fertőzés esetén tüdőgyulladást okozhat, ami kezelés hiányában maradandó tüdőkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet. A kutatást vezető Amanda Jamieson dr. Thomas Deckerrel és munkatársaival együtt ezt a jelenséget kezdte vizsgálni. "Modell rendszerünkben az influenza és a Legionella fertőzés kombinációja halálosnak bizonyult. Azt gondoltuk, hogy ezt a baktériumok szélsőségesen gyors szaporodása okozza, de legnagyobb meglepetésünkre az derült ki, hogy a baktériumok száma valójában nem változott" - mondta Amanda Jamieson.

A kutatók kimutatták, hogy az influenza és a Legionella baktérium együttes fertőzése által okozott tüdőkárosodás nem regenerálódik megfelelően, mivel az influenza elfojtja a szervezet szövetkárosodást helyreállító képességét. Egy további Legionella fertőzés így akár halálos tüdőgyulladáshoz is vezethet. Amikor azonban a kutatók a szövetregenerálódás útvonalait aktiváló gyógyszerekkel kezelték az ilyen betegeket, a kimenetel jelentős mértékben javult. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy újfajta kezelési módszereket kell kifejleszteni az influenza és a baktériumok kombinált fertőzése ellen.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A tej élet, erő, egészség - és valóban?

Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez. Pozitívan és negatívan egyaránt hathatunk arra, elkerül vagy elér-e bennünket az oszteoporózis, milyen erősek lesznek csontjaink, könnyebben vagy nehezebben törnek-e el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések