Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Influenza elleni gyógyszer: jövő héttől a patikákban

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány

Nem jut majd mindenkinek oltás az új influenza ellen, főleg nem azonnal, ezért is nagyon fontos, hogy legyen elég antivirális szer, amely járvány esetén bevethető megelőző és gyógyító céllal is - hívta fel a figyelmet budapesti sajtótájékoztatóján a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég.

A lakosság számára a jövő héttől elérhető lesz receptre a GSK antivirális szere, adagonként 6900 Ft-ért. A tb nem támogatja a készítményt, és egyelőre nem kerül szóba, hogy később lenne támogatás a gyógyszerhez. A megelőzéshez és kezeléshez is több adag gyógyszerre van szükség, tehát anyagi okokból nem lesz mindenki számára elérhető a betegséget gyógyító készítmény.

A világ összes vakcinagyártója mindösszesen körülbelül 2 milliárd vakcinát tud majd gyártani az új A(H1N1) vírus ellen, és még az is kétséges, hogy a kórokozó időközben nem változik-e meg annyira, hogy hatástalanná válik ellene a most készülő védőoltás.
Az új influenza elleni felkészülés épp ezért nem merülhet ki az oltóanyaggyártásban, szükség van antivirális szerekre is.

Megelőzésre, a járvány terjedésének megfékezésére hatékony lehet a GSK által gyártott, világszabadalomnak számító egészségügyi pandémiás maszkra, amely vírusölő szerrel van átitatva, így nemcsak mechanikusan, hanem kémiailag is védelmet biztosít a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ellen.

Fel kell készülni arra is, hogy legyen elegendő antibiotikum a szövődményként kialakuló bakteriális fertőzés kezelésére.


Azt, hogy Magyarországnak mekkora készlete van antivirális szerekből, nem lehet tudni, mivel ez titkos adat - hangsúlyozta Leitner György, a gyógyszergyártó cég ügyvezető igazgatója.
Csupán következtetni lehet a készlet nagyságára abból, hogy a Pandémia Prevenciós Bizottság októberben azt javasolta a kormánynak: emeljék a magyar készletet az uniós átlag (25 százalék) felére, tehát 12,5 százalékra. Ebből az következik - mondta az ügyvezető - hogy jelenleg ennél kisebb az ország készlete az influenzát gyógyító készítményből. Összehasonlításképp a szakember egy diagrammot vetített, amelyen megmutatta, hogy más országokban ennél jóval nagyobb készlettel rendelkeznek a kormányok; a legnagyobb készletet Franciaország halmozta fel: ott körülbelül a lakosság 55 százaléka kaphatna szükség esetén gyógyszert.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy valószínűleg ősszel érkezik majd az A(H1N1)vírus második hulláma, amely az elsőnél nagyságrendileg nagyobb lesz.
Most éppen a Föld déli féltekéjén kezdődik a járvány, és ott a vírus összetalálkozhat a szezonális influenzával. Ez azért veszélyes, mert a keveredés mutációkat okozhat - a vírus akár sokkal veszélyesebbé is válhat, illetve így történhet meg, hogy az eddig ismert vírusból épp most készülő oltás hatástalanná válik a mutálódott vírussal szemben. Ennek esélyeit az csökkenthetné, ha minél többen felvennék a szezonális influenza elleni védőoltást: így ugyanis az illető szervezete nem alkalmas arra, hogy az új vírus összetalálkozzon benne a szezonális influenzával. Ideális esetben, ha mindenkit beoltatná magát, akkor ez a keveredés, mutálódás egyáltalán nem történhetne meg.

Magyarországon egyébként jelenleg a lakosság körülbelül 15 százaléka veszi fel évente a szezonális influenzaoltást, a cél az, hogy ez az arány minden évben 10 százalékkal nőjön.

A GSK arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy az összesen 200 ezer adag Magyarországra szállított antivirális szerből 70 ezer adagot vállalatok (például a Mátrai Hőerőmű és a Paksi atomerőmű) vettek meg, és bár a magyar államnak is felajánlották a készletet, nem élt a vásárlás lehetőségével.
A cég megnövelt kapacitással gyártja az antivirális készítményt, és ezzel egyidejűleg a szezonális, illetve az új influenza megelőzésére szolgáló vakcinákat is.

Becslések szerint a világjárvány Magyarországon 2 és félmillió embert betegítene meg, a halálos áldozatok száma meghaladná a 60 ezret.
Az egyéni védekezés lehetőségeiről többet is megtudhat cikkünkből.

Kéky Kira

2009.06.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább


Szponzorált hirdetések