Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Infarktussal kezdené a napot? Pihenjen rá!

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Nemcsak a munkába indulással járó stressz, hanem az erek falában levő sejtek működésének napi ritmusa is magyarázatot adhat arra, hogy a szívinfarktus és a stroke miért a kora reggeli órákban fordul elő leggyakrabban.

"Az endothelsejtek biztosítják a vér és az érfal közti határfelületet, szabályozzák az erek tónusát és segítenek a szívinfarktust és a stroke-ot okozó vérrögök kialakulásának megelőzésében" - mondta dr. Ibhar Al Mheid, az atlantai Emory Egyetem kardiológus kutatója. "Az ereket bélelő szerkezet fenntartásában fontos szerepet játszanak a csontvelőből származó progenitor sejtek" - tette hozzá.  "Ezek a sejtek lényegében őssejtek, amelyek a sérülés helyén segítenek az endothel sejtek pótlásában, és új ereket képeznek a megfelelő vérellátástól megfosztott helyeken. A kutatásaink célja az volt, hogy megfigyeljük az endothel sejtek működésének - az erek elernyedési képességének - és a progenitor sejtek mennyiségének napi mintázatát."

Dr. Al Mheid és kollégái egészséges középkorú alanyokat vizsgáltak négyóránként, a nap 24 órájában. Az erek elernyedését egy olyan mandzsetta segítségével detektálták, amelyet a vérnyomásméréshez is használnak. A kutatók mérték a páciensek érfalának elernyedési képességét, az endothel progenitor sejtek mennyiségét és ezeknek a sejteknek a sejtkultúrákon való szaporodási képességét. Az endothel sejtek elernyedési képessége és a progenitor sejtek szaporodási sebessége is éjfélkor érte el a maximumát (kb. 40 százalékkal magasabb értékeket mértek, mint a nap közepén), míg a sejtszám este 8 órakor tetőzött.  "Úgy tűnik, hogy az érfal jobban működik éjjel, mint nappal. Az endothel sejtek működése főleg a kora reggeli órákban lanyhul" - mondta dr. Al Mheid.

Feltételezik, hogy a progenitor sejtek és az endothel sejtek működésének ciklusos ingadozását olyan agyban lévő szerkezet vezérli, amely a napi ritmust is szabályozza, és amelyet a fény, a sötétség és a napközbeni aktivitás befolyásol.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.18 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések