Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Indul az AIDS elleni háború

kategória: AIDS

Az AIDS 27 éves történelmének egyik legnagyobb konferenciája vette kezdetét vasárnap Mexikóvárosban, melyre 22 ezer tudóst, politikust és aktivistát várnak. A péntekig tartó Nemzetközi AIDS Konferenciának, melyet minden második évben rendeznek meg, idén Mexikó fővárosa ad otthont.

A konferencia mottója - "Univerzális Akció MOST" - a politikai vezetőkhöz szólva utal az évtized közepén elindult lendület fenntartására. Akkor sikerült elérhetővé tenni a drága antiretrovirális gyógyszereket a szegény országokban. A megnyitóra vasárnap került sor hivatalos ünnepség keretében, ám a kerekasztal beszélgetések, szemináriumok és egyéb tevékenységek már napokkal azelőtt elkezdődtek. Ez az első AIDS konferencia, melyet Latin-Amerikában rendeznek. Több ezer aktivista vett részt azon a szombati felvonuláson, mellyel a kontinensen széles körben elterjedt AIDS diszkrimináció ellen kívántak szót emelni.

A konferencia prominens résztvevői közt találjuk a korábbi amerikai elnököt Bill Clintont, aki kulcsszerepet játszott abban a kampányban, mely lecsökkentette a HIV elleni gyógyszerek árát a fejlődő országok számára, ahol a 33 humán immundeficiencia-vírus (HIV) fertőzött 90 százaléka él. Bennfentesek szerint nem várható nagyobb áttörés bejelentése a gyógyszerek terén, és megerősítették, hogy egy HIV elleni oltóanyag és egy vírusellenes hüvelyi zselé kutatásait a háttérben hiúsították meg. Pozitívabb hír, hogy a férfiak körülmetélése segít megakadályozni a férfiak HIV fertőzését. Az eredmény kiemelt jelentőséggel bír Afrika déli részén, mely a világjárvány epicentrumának számít.

A konferencia előestéjén közétett beszámolóban amerikai egészségügyi megfigyelők elismerték, hogy lényegesen alábecsülték az Egyesült Államok új HIV fertőzöttjeinek számát. 2006-ban körülbelül 56 300 ember fertőződött meg az AIDS-t okozó vírussal, ami negyven százalékkal több, mint az előzetes becslések alapján várt évi 40 000 új fertőzés, állította az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja. A központ szerint a növekedésért a melegek, biszexuálisok és afroamerikaiak a felelősek.

A konferencia egyik kiemelt témája lesz a HIV elleni gyógyszerekhez való hozzáférés, melyek a HIV fertőzést halálos ítéletről kezelhető betegséggé változtatták. A segélyek nagymértékű emelkedésének és az első generációs antiretrovirális gyógyszerárak csökkenésének köszönhetően csaknem hárommillió rászoruló beteg jut hozzá az életmentő gyógyszerekhez a fejlődő országokban. A hármas koktél visszaszorítja a vírust, így segít helyreállítani az immunvédekezést, ám nem képes teljesen elpusztítani a kórokozót. "Látványos előrelépések történtek, ám még mindig az út elején tartunk" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Jean-Francois Delfraissy, a Francia Nemzeti AIDS Kutató Hivatal (ANRS) elnöke. "A konferencia egyik feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy hárommillióan kapják hozzájutnak a gyógyszerekhez, ám van még kilencmillió rászoruló, akik számára nem elérhető a kezelés."

Az ENSZ hivatala a UNAIDS szerint körülbelül 10 milliárd dollárt költöttek az AIDS elleni harcra a szegény országokban, ám ez még mindig 8,1 milliárd dollárral kevesebb a szükségesnél. A gyógyszerek elérhetőségének a jelenlegi szinten való biztosításához legalább 50 százalékkal emelni kell a támogatásokat 2010-re. Még több szükséges a teljes elérhetőség céljának megvalósításához, melyet erre az évre tűzött ki az ENSZ Közgyűlés.

Amerikai szakértők vasárnap tettek közzé új irányelveket, melyek szerint a HIV fertőzötteket sokkal hamarabb el kellene kezdeni kezelni, mint a jelenlegi ajánlásokban olvasható. Ha az antiretrovirális kezelést még azelőtt elkezdik, hogy az AIDS-t okozó vírus jelentősen károsítani az immunrendszert, csökken bizonyos ráktípusok, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója. Az új ajánlások fejlett országok számára készültek, ahol a gyógyszerek széles skálájához hozzá lehet jutni, és a laboratóriumi infrastruktúra megfelelő a betegek folyamatos ellenőrzéséhez, mondta el a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) bizottsága. Az immunrendszert megtámadó betegség 1981-es megjelenése óta több mint 25 millióan haltak bele az AIDS-be, és jelenleg 33 millió HIV fertőzött él.

2008.08.06 11:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább


Szponzorált hirdetések