Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Illúzióinkat is táplálják a vitaminok

kategória: Táplálkozás

A táplálék-kiegészítők egészségre gyakorolt hatásáról még mindig nincs egységes álláspont, pszichológiai hátrányuk azonban mindenképp van: sokan elhiszik, hogy elég egy tabletta, és máris megszabadulnak a dohányzás, az elhízás és mindenféle egészségtelen szokások káros következményeitől. Az Addiction című folyóirat decemberi számában megjelent tajvani tanulmány szerint a multivitamint szedő dohányosok több cigarettát szívnak, mint azok, akik nem szednek ilyen készítményeket.

A kutatások vezetője elmondta: az ösztönözte őket a kísérletre, hogy tapasztalataik szerint sok hallgató azt hiszi, vitaminszedéssel megoldotta az egészséges életmód gondját. Az első forduló során a résztvevők ingyenes ebédjegyet kaptak, amelyet egészséges vagy egészségtelen menüre válthattak be. Akik azt hitték, kapnak vitamint, háromnegyed részben választották az egészségtelen menüt, a kontrollcsoportban mindössze 40 százalék volt az arány.

A második fordulót dohányosok körében végezték, ahol szintén azt tapasztalták, hogy aki úgy tudta, vitamint kap, társainál kétszer gyakrabban gyújtott rá. Érdekesség, hogy a "vitaminszedő" társaság egyéb kockázatos magatartásformákra is hajlamosabb volt, például egy éjszakás kalandokra vagy vad ivászatba torkolló bulizásra.

Ugyanakkor a kutatás nem tért ki arra, hogy valóban hatékonyak-e a vitaminkészítmények. Ebben a témában már sok megfigyelést végezték, különböző eredményekkel. Több kutatás kimutatta, hogy bizonyos összetevők, például az E-vitamin vagy a béta-karotin, növelik a daganatos betegségek kockázatát a dohányosok körében.

A legnagyobb probléma ezekkel a túladagolás, hiszen gyakran egy adagban az ajánlott napi vitaminmennyiség tízszerese is megtalálható. A szakemberek ezért nem javasolják, hogy egy egészséges, nem dohányzó ember napi egynél több tablettát vegyen be ezekből a készítményekből. Ugyanakkor néhány élethelyzetben fontos a vitaminpótlás: a szülőkorban lévő nőknek ajánlatos vaskészítményt szedni, a vegetáriánusok és vegánok szervezetében pedig gyakran alacsony a vas mellett a cink és a B12-vitamin szintje is. Ezeket is szerencsésebb azonban élelmiszerekből pótolni.

Amerikai szakemberek ellenvetéseket fogalmaztak meg a tajvani kutatással kapcsolatban. Véleményük szerint az ázsiai emberek mást várnak a vitaminkészítményektől, mint a nyugatiak, a megfigyelés ideje rövid volt, a kísérleti alanyok száma pedig alacsony. Ők úgy vélik, az egészségtudatos életmóddal együtt járnak a táplálék-kiegészítők.

2011.11.29 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Agykontroll - életkontroll

Rendelkezünk egy felmérhetetlen kapacitású, minden ember által alkotott gépnél érzékenyebb intelligenciájú komputerrel. Ez a csodálatos műszer az agy, amely mindenki rendelkezésére áll, de lehetőségeit csak elenyészően kis hatékonysággal használjuk ki.

tovább


Szponzorált hirdetések