Igyon vörösbort és fiatal marad a szíve!
A resveratrol nevű természetes alkotórész - mely a szőlőben, a gránátalmában is megtalálható - életminőség javító hatású lehet, hiszen idős korban óvja a szív egészségét - ez lehet az oka annak, hogy a franciáknál alacsony a szívbetegségek aránya, még a sok telített zsír fogyasztása ellenére is.
Tudósok kevés mennyiségű resveratrolt juttattak középkorú egerek étrendjébe, és azt tapasztalták, hogy az összetevő látványos hatással volt az öregedés genetikai okaira. A tanulmány különösen azért számít mérföldkőnek, mert állítása szerint a resveratrol és a kalóriamegvonás irányítani tudják az öregedéssel összefüggő fő genetikai ösvényeket. A kutatócsoport a szóban forgó összetevő szívre, izmokra és agyra gyakorolt hatását olyan módon vizsgálta, hogy megnézték, az öregedési folyamat során mely gének kapcsolnak be, és melyek azok, amik inaktívvá válnak. A szívben például legalább 1 029 gén olyan gén van, melyek funkciója a kor előrehaladtával változik. A megvonáson alapuló étrenden élő állatoknál ezen szívgének 90 százalékánál volt megfigyelhető az átalakulás, míg alacsony mennyiségű resveratrollal a korral összefüggő változások 92 százalékban megakadályozhatók voltak.
Tehát ez a tanulmány is megerősíti azt a régóta hangoztatott tényt, hogy a kis mennyiségben rendszeresen fogyasztott jó minőségű vörösbor jót tesz a szervezetnek.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.09 09:12:42
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek